Фритата с пушена риба и копър. Снимка: istock
Никулден е време за семейни трапези, аромат на риба и празнична магия в кухнята. Ако искате да изненадате близките си и да внесете свежо настроение на масата, ви предлагаме три нестандартни рецепти. Те са лесни, вкусни и малко по-различни от традиционното, но все пак ухаят на празник.
За него ще ви трябват:
Загрейте фурната до 230 градуса. Обелете и нарежете картофите на парчета от около 2,5 см, след което ги сложете във вряща подсолена вода и оставете отново да заври за 2 минути. Внимателно добавете яйцата в същия съд и гответе още 8 минути или докато се сварят твърдо, като през това време картофите също трябва да са сварени. Задушете спанака в гевгир над съда с вряща вода. Това ще отнеме само минута. Когато спанакът е готов, извадете го от гевгира и внимателно изстискайте излишната вода. Отцедете картофите в гевгира. Извадете яйцата, охладете ги под студена вода, след което ги обелете и нарежете на четвъртинки. Оставете настрана. Обелете и нарежете ситно лука, след това обелете, нарежете на половинки и на ситно моркова. В отделен тиган запържете бавно лука и моркова в малко олио за около 5 минути, след което добавете течната сметана и оставете да заври. Отстранете от котлона и настържете ситно 2 шепи сирене, след което изстискайте лимоновия сок и разбъркайте с горчицата. Махнете дръжките, нарежете ситно магданоза и го разбъркайте със сметановата смес. Нарежете рибата на лентички, след което я поставете в глинена купа със спанака и яйцата и разбъркайте, като залеете с кремообразния зеленчуков сос. Сварените картофи трябва да се отцедят и намачкат – добавете малко олио, морска сол, черен пипер и щипка индийско орехче (ако използвате). Сложете във фурната за 25 до 30 минути или докато картофите станат златисти. Сервирайте с хубав грах или зеленолистни, или пък печен боб с домашен доматен сос.
Традиционната рибена чорба може да се превърне в истински кулинарен шедьовър с малко нестандартни добавки.
За любителите на по-иновативни идеи – тази фритата е истинско удоволствие.
Да ви е сладко!