3 бързи рецепти за Никулден

Рибена чорба с къдраво зеле и цитрусови нотки

05.12.2025г. / 09 00ч.
Мария Василева
Фритата с пушена риба и копър. Снимка: istock

Фритата с пушена риба и копър. Снимка: istock

Никулден е време за семейни трапези, аромат на риба и празнична магия в кухнята. Ако искате да изненадате близките си и да внесете свежо настроение на масата, ви предлагаме три нестандартни рецепти. Те са лесни, вкусни и малко по-различни от традиционното, но все пак ухаят на празник.

Фантастичният рибен пай на Джейми Оливър

За него ще ви трябват:

  • 5 големи картофа
  • 2 големи яйца
  • 2 големи шепи бейби спанак
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • зехтин
  • 250 мл течна сметана
  • зряло сирене чедър или пармезан
  • 1 лимон
  • 1 пълна чаена лъжичка горчица
  • 1 голяма шепа пресен магданоз
  • 450 г филе от треска, без кожа и кости
  • по желание: 1 цяло индийско орехче за настъргване

Загрейте фурната до 230 градуса. Обелете и нарежете картофите на парчета от около 2,5 см, след което ги сложете във вряща подсолена вода и оставете отново да заври за 2 минути. Внимателно добавете яйцата в същия съд и гответе още 8 минути или докато се сварят твърдо, като през това време картофите също трябва да са сварени. Задушете спанака в гевгир над съда с вряща вода. Това ще отнеме само минута. Когато спанакът е готов, извадете го от гевгира и внимателно изстискайте излишната вода. Отцедете картофите в гевгира. Извадете яйцата, охладете ги под студена вода, след което ги обелете и нарежете на четвъртинки. Оставете настрана. Обелете и нарежете ситно лука, след това обелете, нарежете на половинки и на ситно моркова. В отделен тиган запържете бавно лука и моркова в малко олио за около 5 минути, след което добавете течната сметана и оставете да заври. Отстранете от котлона и настържете ситно 2 шепи сирене, след което изстискайте лимоновия сок и разбъркайте с горчицата. Махнете дръжките, нарежете ситно магданоза и го разбъркайте със сметановата смес. Нарежете рибата на лентички, след което я поставете в глинена купа със спанака и яйцата и разбъркайте, като залеете с кремообразния зеленчуков сос. Сварените картофи трябва да се отцедят и намачкат – добавете малко олио, морска сол, черен пипер и щипка индийско орехче (ако използвате). Сложете във фурната за 25 до 30 минути или докато картофите станат златисти. Сервирайте с хубав грах или зеленолистни, или пък печен боб с домашен доматен сос.

Рибена чорба с къдраво зеле и цитрусови нотки

Традиционната рибена чорба може да се превърне в истински кулинарен шедьовър с малко нестандартни добавки.

  • Запържете малко лук, моркови и чушка, добавете нарязано къдраво зеле и парченца бяла риба.
  • Подправете със сол, черен пипер и малко настъргана кора от лимон или портокал.
  • Вкусът е свеж, леко пикантен и идеален за празничната трапеза.

Фритата с пушена риба и копър

За любителите на по-иновативни идеи – тази фритата е истинско удоволствие.

  • Разбийте няколко яйца с малко прясно мляко, добавете парченца пушена риба, нарязан копър и няколко резена чушка.
  • Изпечете във фурната до златисто.
  • Може да се сервира както топла, така и студена – идеална за празничния бюфет или за закуска на следващия ден.

Да ви е сладко!
 

Коментирай