Бременност

Преодоляване на сутрешното гадене

По време на бременност

07.04.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

Сутрешното гадене през първите три месеца от бременността е доста неприятен проблем, който повечето бременни жени изпитват. Обикновено започва рано сутринта и затихва с напредване на деня. Докато преодолеете това неразположение активностите ви през деня могат значително да се нарушат.

Можете да си помогнете с някои практики, които значително облекчават симптомите на неразположение, гадене и световъртеж.

Сутрин

Не ставайте рязко. Като се събудите, изчакайте 10-15 минути, ако трябва седнете в леглото. Нека организмът да се приспособи към промяната от състояние на сън към бодрост. Това важи по принцип – рязкото ставане може да предизвика замаяност и световъртеж и не е препоръчително.

През деня

Яжте малки порции през целия ден, за да избегнете преяждане и подуване. Прогестеронът забавя храносмилането, което спомага за появата на непоносимост към определени храни и гадене. Честото подхапване ще ви помогне също така да не прегладнявате, което също е предпоставка за поява на неприятните симптоми. Не забравяйте да пиете повече течности – доброто хидратиране подпомага да избегнете обезводняването и чувството на неразположеност.

Свързани статии

Винаги, когато имате тази възможност, си почивайте. Особено важно е ако ставате много рано сутринта. Но никога не правете следобедна дрямка веднага, след като сте се нахранили – това засилва още повече позивите за повръщане.

Избягвайте храни или миризми, които предизвикват гадене или го правят още по-непоносимо. Прекалено затоплените помещения също не са за предпочитане.

Вечер

Избягвайте пикантни храни, мазни и пържени ястия. Гледайте менюто ви да не включва храни със силна и натрапчива миризма, която ще предизвика позиви. Лягайте си рано, не стойте до късно, изграждането на здравословен режим е особено важно по време на цялата бременност.

  • Храни, които са подходящи при сутрешно гадене
  • Студени храни – сандвичи, сурови зеленчуци, салати
  • Пасирани храни – супи, картофи, зеленчуци, плодове
  • Лимони – смучете ги, ако имате проблем с яденето им
  • Джинджифил
  • Ментов чай
  • Пълнозърнести бисквити

Изследванията сочат, че ежедневният прием на витамин В6 също помага за преодоляването на сутрешното гадене!

Коментирай