Бременност

Как да разпознаем овулацията най-лесно?

Проследете цервикалната слуз

10.04.2014г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Смущенията в менструалния цикъл могат да бъдат различни според индивидуалността на организма и спецификата на хормоналния баланс. Някои жени изпитват тежък предменструален синдром, други страдат от прекомерно забавяне на цикъла, нередовност, големи нерегулирани паузи между появата на цикъла и още много други състояния.

Когато се опитвате да забременеете тези смущения могат да се окажат голям проблем. В тези случаи следенето на овулацията си е истинска игра на котка и мишка. За да се изчисли овулацията, трябва да се изчисли точно месечният цикъл, а при нередовните интервали това се оказва трудна задача.

Добър метод за изчисляването на овулацията е след месечния цикъл да се проследи цервикалната слуз. Структурата на тази слуз разкрива етапите на овулация и помага за изчисляване на приблизителната дата на цикъла и същевременно „най-плодородната“ дата, на която бихте могли да заченете по-лесно.

Можете да прецените състоянието на организма си в дадения момент чрез текстурата на цервикалната слуз – обърнете внимание на цвета и гъстотата й. Текстурата на слузта може да бъде лепкава, мокра и хлъзгава или мътна и суха. Всяка от тези текстури идентифицира различните етапи на вашия цикъл.

1. Когато менструацията спира – няколко дни ще имате сухота.

2. Когато яйцеклетката узрява, слузта е леко жълта, бяла или мътно лепкава.

Свързани статии

3. Когато настъпва овулацията цервикалната слуз се превръща в по-мокра и хлъзгава, изглежда прозрачна. В този момент трябва да забележите известно увеличаване на слузта – това е времето, в което яйцеклетката ви е най-плодовита!

4. Точно след няколко дни (не повече от 4), количеството слуз ще намалее и ще стане отново леко мътно.

5. Непосредствено преди следващия ви цикъл слузта ще изчезне за няколко дни и ще усещате влагалището си сухо.

Според гинеколозите, при състояние на овулация цервикалната слуз би трябвало да стане леко мазна, разтеглива и прозрачна. Това е един метод за разпознаване на подходящия момент, който бихте могли да проследите и опитате, тъй като не изисква особена технология.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )