Бременност

Симптоми на бременност: кои оплаквания са нормални и кои не?

Да разграничим обичайните оплаквания от тревожните за бременността

09.05.2014г. / 11 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато се говори за бременността в трето лице, разграничаването на обичайните от необичайните оплаквания сякаш е по-лесно. Когато обаче бременността е факт за нас самите, разбираме, че познанията ни и дори собствените ни усещания са приели нова подредба и пред нас се открива един нов свят на изживявания.

През бременността нищо не е както преди, не е както сме свикнали или каквото е обичайно за нас, не е както и при другата жена, не е дори като миналия път... Като се добавят обичайните трепети, свързани с рожбата ни, която расте и набира сили под сърцето ни, емоционалността и тревожността ни нарастват. Понякога се чувстваме объркани от собствените си физически усещания, емоции, от случващото се или решенията, които ни се налага да вземем. Има моменти, в които се колебаем за характера на новопоявил се признак, естествен за бременността ли е той или тревожен симптом. А понякога времето играе ролята на решаващ фактор за по-добрия развой на събитията и успешен край на бременността. Друг път пък се тревожим излишно.

Именно с цел да помогне на бъдещите майки, пък защо не и татковци, в разграничаването на обичайните за бременността симптоми и техните отклонения от нормата, Puls.bg организира Форум за бременност и раждане на 17 май т. г., по време на който „на живо“ водещи български специалисти ще изяснят разликите.

Ето някои от признаците и случаите, при които е повече от желателно да открием за консултация акушер-гинеколога си...

Симптоми на бременността – граници и отклонения от нормата

Първо тримесечие

1. Кървене в ранна бременност

Колкото и да е неочаквано, кървенето е срещано през бременността. Някои жени прокървяват още в първите дни на осъществяване на зачатието. Понякога се случва още в етапа при спукването на яйчниковия фоликул и отделянето на узрялата яйцеклетка от него, като тогава във влагалищния секрет – прозрачен и слузест, жената може да забележи много леко оцветяване в розово. Случва се единично, не при всяка жена, не всеки път, а и е много вероятно да се пропусне.

Слабо прокървяване, до леко зацапване на бельото, може да се наблюдава след около 5 дни от овулацията, когато се осъществява вгнездяването на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица.

Когато става въпрос за капчици кръв по бельото, може да се дължи на леко нараняване на лигавицата при маточната шийка. През бременността заради промяната на хормоналния фон, лигавиците стават по-чувствителни и са възможни такива малки кръвоизливи. Те не засягат бременността.

Всяко едно кървене след установяване на бременността – което днес се случва най-често в 5-тата седмица – се приема от медицината, като симптом, на който трябва да се обърне внимание.

Кървенето може да е признак обаче и на отлепване на част от плодния сак или, за съжаление, на по-фатално събитие. Прегледът при проследяващия акушер-гинеколог в случая е наложителен възможно най-бързо. Нашият съвет е, без паника, винаги при кървене извън срока на очакваната менструация и след установена бременност да потърсите своя акушер-гинеколог и да му съобщите.

2. Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са едни от първите признаци на бременност. Смятат се за обичайно явление, особено до четвъртия месец. И това действително е така. До този срок е нормално майчиният организъм да изпитва дискомфорт от променящия се хормонален фон и дори известен дистрес от приемането на един нов организъм – развиващия се ембрион, който да изхранва и с който да функционират в хармония. За адаптирането към бременността е необходимо време. Нормално е гаденето и повръщането да отминат с настъпването на пълното функциониране на плацентата (което се случва в края на четвъртия месец).

За нормално се приема сутрешното гадене или временното гадене в друг период на деня, което е обвързано и със спад на кръвната захар. Ето защо на бременните жени се препоръчва да закусват веднага след ставане или дори още в леглото, както и периодично да хапват по малко.

Повръщането, когато е ограничено до около 3 пъти на ден, също се разглежда като обичайно явление.

При постоянно през деня гадене няколко последователни дни е препоръчително да се потърси съвет от лекаря за облекчаване на състоянието. Понякога гаденето се появява вследствие на чувствителността на храносмилателната система от бременността и усвояването на храната. Тогава е добре да се осмисли и промени режимът на хранене, като се предпочетат по-леки, лесноусвоими продукти и ястия, които са пълноценни и полезни, и се приемат в по-малки отпреди порции.

Повръщането, когато е по-често от посочения брой и ежедневно, се разглежда като тревожен симптом, тъй като крие риск от обезводняване, което носи своите опасни последици за организма на майката и ембриона/ фетуса. В този случай задължително трябва да се направи консултация с акушер-гинеколог.

3. Болки в корема или/ и кръста

Свързани статии

Някои жени са свикнали с болката в корема и/ или кръста, особено ако редовно страдат от болезнена менструация. Понякога болката в корема и кръста е обичайно следствие от бременността, заради адаптиране на организма към нея или по-късно от смяната на тежестта на тялото заради нарастващата матка. Възможно е болката в кръста или корема да се дължи и на настиване. Пазете се!

Когато обаче усещането за болка в корема или / и кръста е натрапливо, трябва да имаме „едно на ум“ и за всеки случай да потърсим акушер-гинеколога си за консултация. Това задължително трябва да стане, ако болката е налична дори само в два последователни дни. Понякога болката в долната част на корема, при някои или / и кръста може да е признак за спонтанен аборт. В началото му, при наличие на сърдечна дейност при ембриона, има какво да се направи за успешното й продължаване!

4. Ниско кръвно

Ниското кръвно налягане е обичайно явление през първото тримесечие. То може да се появява до 24-тата гестационна седмица. Дължи се на увеличения кръвен обем и може да варира с около 10 единици.

Ниското кръвно е най-честият виновник за замайването и световъртежа през бременността. Въпреки че се смята за нормално, то следва да се контролира, за да се избегнат инциденти. Дехидратирането също може да причини спадане на кръвното налягане. Обикновено жените, които се оплакват от гадене и повръщане, страдат и от ниско кръвно през бременността. Препоръчва се консумацията на течности да се увеличи.

В случай, че ниското кръвно затормозява качеството на живот, както и за да се избегнат инциденти, по преценка лекарят може да назначи подходяща терапия. Постоянното ниско кръвно, от което чисто физически бременната не се чувства добре, не е благоприятно и за бебето и то също изисква подходящо предписание от акушер-гинеколога.

Повече за симптомите и техните отклонения от нормата за останалата част от бременността очаквайте на Форума за бременност и раждане на Puls.bg на 17 май т. г.

Коментирай