Бременност

Плацента акрета – колко е опасна?

Кой е изложен на риск?

14.05.2014г. / 12 52ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Плацента акрета е сериозен, животозастрашаващ проблем, който става все по-често срещан през последните десетилетия, особено след все по-зачестяващото раждане със секцио. Ако се диагностицира навреме, проблемът може да бъде предотвратен и с лекарска помощ да се роди здраво бебе.

Какво е плацента акрета?

Плацента акрета (placenta acreta) се случва, когато плацентата се захваща твърде здраво за стените на матката. Нормално е плацентата да се закрепя за матката. Така плодът расте правилно и на точно отреденото за това място.

Когато се случи това състояние, плацента акрета, кръвоносните съдове и другите тъкани на плацентата срастват прекалено навътре в стената на матката и започват да растат, обикновено през второто тримесечие. Възможни са обилни кръвоизливи, които са много опасни за бебето и майката.

Ако проблемът не бъде открит много дълго време, плацентата може да проникне толкова навътре в тъканите, че да достигне мускулните стени. Тогава състоянието се нарича плацента инкрета (placenta increta). В най-тежките случаи може да персистира из цялата коремна кухина – плацента перкрета (placenta percreta).

Кой е изложен на риск от плацента акрета?

Жените, които са имали вече едно или повече раждания със секцио са с повишен риск от появата на този проблем, но се среща и при раждащи за първи път. Колкото повече цезарови сечения има една жена, толкова повече рискът се увеличава.

Други рискови фактори включват ендометриоза, плацента превия (предлежаща плацента), миома, както и майките на възраст над 35 години.

Какви са причините за плацента акрета?

Състоянието се смята за усложнение, дължащо се на белези по стената на матката, причинени от предишни интервенции или здравословни проблеми, но може да се случи и в следствие на неизвестни обстоятелства.

Свързани статии

Какви са симптомите?

Ако забележите кървене или зацапване през втория триместър, потърсете лекарско мнение, за да се установи проблемът. Обикновено плацента акрета се диагностицира с ултразвук по време на рутинен контролен преглед. Ако има съмнение за това усложнение, лекарите прибягват до ядрено-магнитен резонанс.

Как се лекува плацента акрета?

Ако състоянието се открие навреме, лекарят ви трябва да обмисли вариантите за най-безопасно раждане за вас и бебето. Има риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт при извънредни ситуации, затова е добре да се следят много стриктно всички симптоми.

Планиране на секцио преди термина е винаги за препоръчване, за да се избегнат допълнителни усложнения и рискове. При обилно кръвотечение понякога се налага хистеректомия, но в много редки случаи. Ако всичко се държи под контрол от самото начало, състоянието е преодолимо и е напълно възможно бебето да се роди нормално и здраво.

Коментирай