Бременност

Чести неразположения през първия триместър

Ставате по няколко пъти през нощта до тоалетната

29.05.2014г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

От деня на зачеването в женското тяло започват да настъпват редица промени. Сънливостта, раздразнителността, подутите крака, хемороидите са само част от тях.

Вижте някои от най-честите неразположения, които се проявяват през първия триместър и съвети за това как да се справите с тях.

Болките в гърдите правят спането невъзможно

Един от първите симптоми на бременност са болезнените и подути гърди, причинени от хормоналните промени, които настъпват в тялото на жената и кръвния поток. С тази положителна промяна вашето тяло се подготвя за бъдещото кърмене.

От друга страна болката причинява дискомфорт по време на сън. Вече няма да може да спите по корем.

Затова спете на една страна. Обсъдете с вашия лекар дали да не носите и специален удобен и мек сутиен за бременни по време на сън. Ако гърдите ви станат твърде болезнени, попитайте лекаря дали има медикамент, който може да успокои болките ви.

Ставате по няколко пъти през нощта до тоалетната

Честите посещения на тоалетната през нощта са нормални и очаквани през първия триместър, както и към края на бременността. Обемът на кръв в тялото ви се е увеличил чувствително, а това увеличава и позивите за уриниране.

За да намалите нощните ставания часове преди сън ограничете приема на течности и храни, които действат като естествен диуретик. Но се уверете, че през целия ден тялото ви е получавало достатъчно. Не бива да допускате дехидратация.

Гади ви се и нощно време

Въпреки че често е наричано сутрешно гадене, позивите за повръщане могат да нарушат комфорта ви през целия ден, а също и нощно време. Това е напълно нормално за една ранна бременност.

За да намалите неразположението през деня се хранете често и с малки порции. Избягвайте мазните и тежки храни. Казват че вечер една-две лъжици фъстъчено масло могат да намалят неразположението. Деня си започнете с няколко обикновени бисквити, сухари и чаша вода с малко лимонов сок.

Когато легнете да спите, киселините в стомаха се увеличават

По време на бременност ще ви изкушават храни като чипс, пържени картофи, бърза закуска и т. н. но те могат да увеличат неприятните киселини. Вечер когато лягате за сън, усещате неприятно парене в стомаха и хранопровода.

За да намалите дискомфорта не лягайте да спите с пълен стомах. Вечеряйте с лека не мазна храна. Чаят от мента може да помогне за намаляване на болките. Ако станат нетърпими, попитайте наблюдаващия ви лекар какво може да приемате срещу стомашни киселини.

Неспокойни сте и не може да заспите

По време на бременност жената става изключително чувствителна. Най-малките недоразумения биха могли да я разстроят, да я натоварят и това се отразява на качеството на съня. Може да намалите среднощните ставания като намалите приема на кофеинови напитки през деня.

Преди лягане може да изпивате чаша билков чай, чаша мляко. Топлата отпускаща вана с етерични масла от лавандула, лайка, могат да намалят напрежението. Помислете дали да не посещавате активности за бременни като йога, аеробика, водна аеробика, както и масаж за бременни.

Свързани статии

Всичко това може да облекчи и голяма част от неразположенията ви и вие да имате един спокоен сън.

Появили са се първите тъмни петна по лицето и коремчето ви

Тъмни петна по лицето, тъмна линия на корема, потъмняване на ареолите, вени напомнящи паяжина по ръцете, гърдите, бедрата са част от промените, които настъпват по време на бременност.

Тялото на бременната жена произвежда допълнително меланин, което води до появата на пигментни петна и потъмняване на кожата. Седмици след раждането кожата ви ще нормализира вида си.

Но по време на бременност използвайте слънцезащитен крем, за да сведете до минимум потъмняването на кожата. Предлагат се и специални избелващи кремове за бременни, които могат да намалят видимостта на пигментните петна.

Коментирай