Бременност

Какво никога не бива да казвате на една бременна

„Не можеш да ядеш/пиеш това“

26.06.2014г. / 11 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато една жена забременее, тя се нуждае от грижи и внимание. Вниманието към нея се изразява с положително отношение, комплименти, полезни съвети.

Често опитвайки се да бъдем забавни или просто от несъобразителност, казваме неща, които биха засегнали бъдещата майка като „В кой месец си, имам чувството че всеки момент ще родиш?“, „Ядеш сладолед и кисели краставички заедно?“ „Не си ли наддала твърде много килограми“, „Инвитро процедурата се е оказала успешна“ и т. н.

За да не попаднете в неудобна ситуация, вижте какво още не бива да казвате на една бременна, дори и това да е най-добрата ви приятелка.

„Беше ли планирано?“

Този въпрос не означава и не би се разбрал, като „Поздравления“ или „Честито“. Няма никакво значение дали бебето е планирано или се е появило след поредната страстна нощ. Една бременна няма нужда да бъде подлагана на кръстосани разпити.

„Знаеш ли, ____ е лошо за бебето.“ (кафе, газирано, боядисването на косата и т. н.)

За бебето би било лошо, когато майката не се чувства щастлива, постоянно е под напрежение и стрес. Тези думи отправени към една бременна са вид стрес.

„Мислех, че не искаш деца!“

Никога не може да знаете какво иска или не една жена. Хората променят приоритетите и целите в живота си. Винаги има тайни, които остават само за тях. Дори и най-добрата ви приятелка има тайни от вас, затова тези думи попадат в списъка на неуместните.

„Какъв голям корем. Сигурна ли си, че бебето е само едно?“

Това не е комплимент. Бременните жени са изключително чувствителни. Дори с тези думи вие да се опитвате да бъдете забавни или да кажете нещо определено, за бременната това означава „Колко си дебела“.

В случай, че ви отговарят положително на въпроса, следващото нормално нещо, което трябва да направите, за да излезете от положението, е да поздравите бъдещата майка.

„Дано да е момиче./ Ти искаш момиче, нали?“

Често срещана грешка е да се казва на жена с първа или следваща бременност дано е момче/момиче. За една майка най-важно е детето да се роди здраво. Въпросът за предпочитанията на пола на бебето също са неуместни.

Свързани статии

Разбира се, че всяка майка тайно се надява да носи бебе от определен пол. Но най-голяма радост за всеки родител е фактът, че ще става такъв, без значение от какъв пол ще бъде бебето.

„Не можеш да ядеш/пиеш това“

Всяка бременна, която посещава редовно прегледи при специалист е информирана за храните и напитките, които може да консумира в по-големи и в ограничени количества. Затова, когато видите вашата бременна приятелка да хапва зелена салата с риба тон или да пие чаша вино например не се правете на полицай, който следи всяка нейна стъпка.

„Колко ти е твърдо коремчето.“

Щом казвате това значи вече сте сложили ръка на корема на бременната. Никога не го правете без да сте попитали майката дали може. След като я попитате и тя няма нищо против, най-хубавото нещо, което може да кажете в случая е „Дано усетя как мърда.“

Коментирай
10 rate up comment 1 rate down comment
Ani ( преди 9 години )
много добре написано ...разбира се има много други абсурдни неща, които се казват на бременните, особено от лели и стари баби :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар