Бременност

Какво да очаквате от втория триместър?

Подходящи упражнения и пози на тялото през второто тримесечие

15.07.2014г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обикновено най-много се пише и говори за началото и края на бременността. Най-много внимание се обръща на тези периоди и това е разбираемо. В началото на бременността се случват скоростни промени в тялото на майката, за да се подготви за износването на бебето.

В края на бременността пък мълниеносно се стига до момента на раждането, който също никак не е лек. И някак средните месеци от бременността биват леко пренебрегнати. Но и през това време бременната жена не трябва да забравя да се упражнява, да спазва полезна диета и да следи редовно здравословното си състояние.

Какво се случва с тялото през втория триместър?

До началото на този период би трябвало да сте приключили със сутрешното гадене и неразположенията от началото на бременността. Затова сега е моментът да се възползвате от новия прилив на енергия след преминаването на онзи неприятен начален период.

Освен това се възползвайте от факта, че не сте наедрели чак толкова все още и ще сте по-способни да поддържате добра форма чрез леки упражнения. Така ще укрепите и тонизирате мускулите. Това ще ви е нужно не само за доизносването на бебето, но и за самото раждане.

Не забравяйте да работите върху стойката си. Много е важно гърбът, раменете и бедрата да са винаги в правилен стоеж, за да не се нарушава цялостният баланс на тялото. В този период от бременността нивата на хормона релаксин се повишават, което прави връзките в ставите на малкия таз по-хлабави и податливи на претоварване или нараняване. Затова трябва да се обръща специално внимание на стягането на тази мускулатура, но без да се прекалява.

Свързани статии

Кои са най-подходящите упражнения?

Добре е да изберете упражнения, които съчетават кардио с лека тренировка за редукция на теглото. Леко забързаните разходки са чудесен избор – хем ще сте на въздух в парка, хем ще пораздвижите кръвообращението и ще ускорите сърдечния ритъм. Накрая можете да направите няколко маха с крака от легнало положение, не повече от 7-8 повторения.

Йогата си остава един от най-подходящите начини за зареждане с енергия и освобождаване от стреса за бременни. Чрез йогата се укрепват всички групи мускули, които ще са необходими при раждането. Освен това подобрява стойката и дишането.

Най-добре е да посещавате специализиран клас по йога, предназначен за бременни, за да сте сигурни, че няма да се претоварите сами.

Избягвайте лежането по гръб през второто тримесечие! Тази поза поставя цялата тежест на растящото бебе върху вена кава – вената, която въвежда кръвта направо към сърцето. За предпочитане са пози за упражнение и сън в странично положение.

Коментирай