Бременност

Симптоми на бременност, дори и при противозачатъчни хапчета

Винаги има малък процент риск от зачеване по време на техния прием

13.08.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Противозачатъчните хапчета се приемат за една от най-ефективните форми на контрацепция за сексуално активни жени. Въпреки това, винаги има малък процент риск от зачеване по време на техния прием.

Освен гаденето има още няколко основни признака подсказващи бременност. Обърнете им внимание, направете си тест за бременност и ако се окаже положителен, прекратете приема на медикаменти, докато не се консултирате с лекар. 

Внезапна промяна на настроението

Ако  една дама може да се определи, като емоционално стабилна, всяка промяна в настроението й заслужава внимание. Когато налице е ранна бременност вие не само ще имате колебания във вашите емоции, но е възможно да преувеличите реакциите си  към дадена ситуация например.  

Промените в настроението са причинени от промените, които настъпват в тялото и мозъка, дължащи се на повишеното ниво на определени хормони. 

Често уриниране 

Ако уринирате по-често от преди, без този процес да е повлиян от прием на течности или проблеми свързани с пикочните пътища, най-вероятно сте заченала, въпреки приема на противозачатъчни.

Когато яйцеклетката се закрепи, матката започва да увеличава своя обем и това притиска пикочния мехур. Вследствие на това вие не може да съхранявате в него същите количества урина, както преди зачеването.

Внезапна умора

Умората е друг много ранен признак за наличието на бременност независимо дали сте приемали противозачатъчни или не. Ако обикновено се чувствате енергични обърнете внимание на тези промени.

В случай, че  усещате необяснима физическа  и умствена умора може би е добре да си направите тест за бременност, особено ако някои от другите симптоми са налице. 

Промени в хранителния режим

Внезапната, принудителна промяна във вашето хранене  може да бъде и симптом на бременност, дори ако приемате противозачатъчни хапчета. Възможно е апетитът ви да бъде значително по-голям към определена група храни. Да ви се хапват странни хранителни комбинации в определени часове. 

Промени в менструалното кървене

Дори и вашият месечен цикъл да е нередовен добре да следите за неговите промени докато правите  курс с противозачатъчни. Следете за промяната в продължителността, както и за неговия интензитет (много леко кръвотечение).

Лекото кървене може да бъде вследствие на зачеването. Тогава оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката и това може да доведе до зацапване или подобно на месечен цикъл кървене. Обърнете внимание и на това с колко дни се е забавила менструацията ви. 

Свързани статии

Коремни спазми

Коремните спазми през първите дни от зачеването много напомнят за тези по време на месечния цикъл. Усещанията са в долната част на корема и често са съпроводени с леко кървене, което зацапва бельото.

Възможно е те да се проявят след 8 до 10 дни след оплождането на яйцеклетката. 

Чувствителност на гърдите 

Промяната в гърдите е един от първите признаци, подсказващи за бременност. Те стават по-чувствителни и подути, нежни, зърната се променят стават болезнени. На пипане гърдите при бременност  са по-стегнати, а ареолите започват да променят цветя си. 

Снимка: thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Валето ( преди 1 месец )
Здравей те. Тъй като аз пия противозачатъчни и даже започнах втората опаковка как е възможно да забременея при положение ,че моят приятел ме пази? Възможно ли е от малката течност когато мъжа е възбуден и нали му тече като при нас жените когато сме възбудени и в оргазъм... Възможно ли е от същото нещо да се забременее?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар