Бременност

Какво е моларна (гроздовидна) бременност?

При нея не се развива бебе

10.09.2014г. / 15 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

При всяка нормално започваща бременност могат да настъпят редица усложнения, които да завършат с премахването на плода. Такава е моларната или както често бива наричана гроздовидна бременност. Гроздовидната бременност се смята за неуспешна. При нея плацентата и фетуса не се образуват и бебето не се развива.

Когато налице е една нормална бременност, плацентата осигурява храна и кислород за развиващото се бебе и премахва отпадъчните продукти. Тя се състои от милиони клетки, известни като трофобластни клетки. Когато има гроздовидна бременност тези клетки действат по друг начин веднага, след като яйцеклетката бива оплодена.

Това води до маса на анормални клетки, които могат да растат, образувайки цели колонии от кисти, приличащи на грозд. Моларните бременности са причинени от дисбаланс в генетичния материал (хромозомите).

Най-често това се случва, когато оплодената яйцеклетка има определени проблеми с генетичната информация. В нормалната бременност тя съдържа 23 хромозоми от бащата и 23 от майката. За съжаление при гроздовидната бременност (или поне при повечето от тях) оплодената яйцеклетка съдържа две копия на хромозомите от бащата и нито един от майката.

В този случай няма ембрион, амниотична торбичка или нормална плацентарна тъкан. Вместо това, плацентата образува маса от кисти, която прилича на грозд. Гроздовидната бременност се проявява сравнително рядко – при 1 на 1500 бременности.

Въпреки това има няколко рискови фактора за нейната поява. Застрашени са тийнейджърките, които забременяват, жените над 35 годишна възраст, при неправилен начин на живот, както и тези, които вече са претърпели гроздовидна бременност.

Свързани статии

Симптомите, които подсказват за това състояние често включват по-засилено сутрешно гадене, вагинално течение в тъмен цвят, подуване на корема, коремна болка, високо кръвно налягане, хипертиреоидизъм и други.

Проблемът се проявява между 6-тата и 12-тата седмица след зачеването. Отстраняването му е задължително и се прави с оперативна намеса. Гроздовидната бременност се счита за доброкачествено образувание, но въпреки това се налага да бъде отстранено.

Наблюдават се два вида моларна бременност – пълна и частична. При пълната сперматозоида опложда яйцеклетка, която не съдържа генетичен материал от майката. В частичната, два сперматозоида оплождат яйцеклетката като по този начин й дават твърде много хромозоми. И в двата случая не може да се развива бебе.

В 90% от случаите жените се възстановяват нормално след премахването на проблема и могат отново да заченат.

Коментирай
Свободно време