Бременност

Обърнете се към йогата през бременността

Защо йогата е една от най-полезните практики за бременни?

13.02.2015г. / 14 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често йога позите ни се струват невъзможни за изпълнение. Непрекъснато виждаме сложно усукани като на възел тела от показните демонстрации на йога специалистите и си казваме: „О, невъзможно е и аз да го направя!“.

Но всъщност не е невъзможно, а не е и нужно да можем да правим всички сложни фигури. Йогата дава много ползи за здравето и тялото и не бива да се лишаваме от тях, защото изпълнението й изглежда сложно.

Именно заради многото ползи йогата е един от най-добрите начини бременните жени да поддържат формата си. Повечето физически активности са твърде тежки и сложни за изпълнение от бременни жени.

Йогата за бременни е напълно безопасна, но разбира се, трябва да е съобразена с индивидуалните особености на жената. Тя тонизира и разтяга всички групи мускули, които работят усилено по време на износването на плода и раждането – мускулите на гърба, корема и краката.

Какво ви дава йогата по време на бременността?

Отмора

Ако се освободите от стреса, матката ви ще работи по-ефективно. Ще бъдете релаксирани и по-уверени. Хубавото на йога практиките е, че можете да ги използвате и по време на самото раждане за облекчаване на болките между контракциите.

Раздвижване на таза

Практикуването на йога подобрява плавността на движенията на таза. Това означава, че стегнатите ви мускули ще позволят раждането да протече по-леко и бързо.

Редовното практикуване на йога укрепва краката и тазовото дъно, което позволява на бебето да премине по-бързо през родилния канал, когато моментът настъпи.

Оптимално фетално позициониране

Йогата спомага за насърчаване на бебето да застане във възможно най-добрата позиция за раждане. Мускулите на гърба ще заякнат и ще облекчат тежестта, която гръбнакът трябва да носи през цялото това време. По този начин и болките ще намалеят.

Свързани статии

Укрепва тазовото дъно

Споменахме, че тазовото дъно укрепва чрез йога упражнения. Мускулите, придържащи долната част на гърба, матката, вътрешните органи ще повишат своите тонус и еластичност. Така ще се подготвите по-добре за раждането.

Облекчава болките в гърба

Дори най-простите и обикновени йога пози са полезни за премахване на болките в гърба. Леката компресия на гръбначния стълб стимулира стягането на мускулите на гърба и облекчава често срещания проблем при бременните – болките по целия гръбнак.

Намалява киселините

Удължаването и разтягането на гърдите и гръдния кош позволява да се освободи повече място за нормалното движение на стомаха. Това от своя страна спомага за намаляване на киселините, тъй като напрежението и натискът върху стомаха намаляват.

Помага за по-бързото възстановяване

Ако не се чувствате достатъчно добре след раждането, не е нужно да изпълнявате всички упражнения. Достатъчно е да изпълнявате техниките за дишане, които имат своя благотворен ефект върху тялото.

Много звезди се обръщат към йогата по време на бременността. Сред тях са Мадона, Сара Джесика Паркър, Катрин Зита Джоунс, Гери Халиуел и Анджелина Джоли.

Коментирай