Бременност

Най-добрите плодове за бременни

Плодовете и зеленчуците и важността им за диетата

17.06.2015г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Защо плодовете и зеленчуците са толкова важни? Отговорът е хем прост, хем не чак толкова. Плодовете са от огромно значение през целия живот. Но по време на бременността те са от особена важност.

Плодовете са снабдени с хранителни вещества и фибри. Именно заради това са неизменна част от здравословното меню. Плодовете трябва да присъстват в изобилие, когато сте бременна.

Ако хапнете резен пъпеш или купа с ягоди за закуска, това ще нахрани с витамини и минерали вашето бебе. Ще му даде тласък за растеж и ще поддържа здравето му добро, докато расте в корема ви.

Ако комбинирате плодовете с малко протеини, като извара, например, ще получите стабилен енергиен тласък до обяд.

Кои са ключовите витамини по време на бременността?

Това са бета-каротин, необходим за развитие на клетките и тъканите на вашето бебе. Той помага още за правилното развитие на зрението и имунната система.

Витамин C е от решаващо значение за костите и зъбите на бебето, както и колагена в съединителната тъкан.

Калият помага за контрола на кръвното налягане, а фолиевата киселина – за предотвратяване на дефекти в невралната тръба.

Съдържанието на всички тези полезни вещества и фибри в плодовете осигурява редица предимства, както за майката, така и за бебето. В това число влиза и раздвижването на червата, което предотвратява запек и хемороиди – толкова често срещани през бременността.

Какво трябва да ядете?

Яжте колкото е възможно по-често в много малки порции. Опитайте се да ядете по 2 чаши плодове и 2 и ½ до 3 чаши зеленчуци на ден. Ето какво можете да похапвате и какво се равнява на 1 чаша:

  • 1 чаша сурови или варени зеленчуци
  • 2 чаши сурови листни зеленчуци
  • 1 чаша сурови или консервирани/замразени плодове
  • 2 малки банана или един по-голям
  • ½ чаша сушени плодове
  • 1 средно голямо парче плод (1 голям портокал, 1 средно голяма круша или грейпфрут, 2 големи сливи, ? голяма ябълка)
  • 1 чаша 100% плодов, зеленчуков или смесен сок
Свързани статии

За максимално съществено хранене включвайте изобилие от листни зеленчуци като внимавате да включвате и повече цветове. Това е важно, защото различните цветове предполагат разнообразие от хранителни вещества. Включвайте не само тъмнозеленолистни, но и жълти, лилави, оранжеви и червени плодове и зеленчуци.

Бобовите растения трябва да се консумират поне 2-3 пъти седмично.

Имайте предвид, че пресните плодове са най-добрият избор. Консервираните и замразените са по-скоро за всеки случай. Предпочитайте сезонните плодове. Това говори колко пресни са те.

Кои плодове са отличен избор за бременни:

  • Кайсии
  • Боровинки
  • Пъпеш
  • Череши
  • Грейпфрут
  • Грозде
  • Гуава
  • Киви
  • Манго
  • Папая
  • Круша
  • Ананас
  • Малини и къпини
  • Ягоди
  • Мандарини
  • Диня
Коментирай