Бременност

Скрити симптоми на прееклампсия

Коварни признаци, които са налични не само при това състояние

10.11.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хиляди бременни жени страдат от прееклампсия всяка година. Това е коварно състояние, което застрашава здравето и живота както на майката, така и на бебето.

Лошото при разпознаването на прееклампсията е, че симптомите, които подсказват за нея се припокриват с нормалните за бременността по принцип – увеличаване на теглото, главоболие, подуване.

За да протече бременността сравнително безопасно е необходимо възможно най-ранно диагностициране на прееклампсията. За целта се запознайте с някои от скритите симптоми за наличието й.

Проблеми със зрението

По време на бременността сухотата в очите е нормална, според momtastic.com. Но когато в полезрението се появят петна и мигащи светлини, това говори за внезапна промяна в зрението. Тези признаци говорят за прееклампсия, но за да не бъдат объркани симптомите с тези на дегенерацията на ретината трябва да се консултирате със специалист.

Болки в корема

Бременността е белязана от много болки и неразположения, най-вече в коремната област. Но трябва да се обърне специално внимание къде точно е болката и с какъв интензитет е, защото ако е в горната част на корема може да говори за прееклампсия.

Внезапно качване на килограми

Повишаването на телесното тегло е нормално за бременността, но в определени рамки. Ако изведнъж започнете да качвате излишно тегло, това може да е знак за развитие на прееклампсия. Но разбира се може да говори за още много други състояния, заради което отново консултацията с лекар е задължителна.

Ако забележите, че качвате по 2 кг на седмица, особено през втория и третия триместър, това е сериозен знак.

Силно главоболие

Синусите са честа причина за главоболие по време на бременността. Промяната в хормоналния баланс също. Но ако главоболието е тежко и трудно поносимо, това може да подсказва за прееклампсия.

Свързани статии

Гадене и повръщане

Може би най-типичният симптом и неразположение, свързан с бременността е гаденето. Позивите за повръщане и световъртежът са характерни повече за първия триместър. В някои по-редки случаи и при определени състояния могат да продължат и до края на бременността.

Но могат да подсказват и за прееклампсия. Ако забележите, че през втория триместър гаденето и виенето на свят продължават, направете необходимите изследвания.

Подуване на крайниците или лицето

Задържането на вода най-често е причина за подуване по тялото и крайниците. Задръжката може да е предизвикана от инфекции, хормони, известен дисбаланс в работата на пикочните пътища и бъбреците, но и при прееклампсия.

Коментирай