Бременност

Храненето в детска възраст определя плодовитостта

Защо е важно как сме се хранили като момиченца, а не толкова непосредствено преди зачеването?

07.12.2015г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Опитвате се да забременеете? Вероятно както повечето жени сте започнали да се храните здравословно, да бдите над менюто и на половинката си и да пиете витамини, предназначени за поощряване на фертилитета.

Ще ви разочароваме, но това изобщо не е достатъчно. Изследователи и лекари от Международната федерация по акушерство и гинекология са открили, че по-голямо значение има храненето на момиченцата в най-ранните детски години.

Затова здравословното хранене непосредствено преди зачеването не изиграва особена роля за бъдещото здраве на вашите деца. От значение е какво вие самите сте консумирали в невръстните си години.

Всяко момиченце се ражда с определен брой яйцеклетки в яйчниците си. Тоест те са си там от самото начало и ако сте захранвали организма си с вредни храни, шансовете фертилитетът ви да е повлиян негативно от това са по-големи.

Тук отговорността пада върху майките на малките момиченца, които трябва от ранна детска възраст да бдят над менюто на децата си, за да осигурят или поне да подпомогнат бъдещото зачеване и здравословно износване на бебето на своите деца.

Храненето в детските години може да повлияе на това дали бъдещото ви дете ще има повишен риск от развитие на високо кръвно налягане, гестационен диабет, преждевременно раждане, които могат да се отразят зле на здравето на плода.

Но все пак не се отчайвайте! Винаги има смисъл да започнете да се храните здравословно. Поне ще знаете, че сте опитали да направите всичко възможно.

Не забравяйте да наблягате на желязото, фталатите, витамините от група В, фолиевата киселина (витамин В9), йода, калция и витамин D в менюто си. Те са есенциални за здравословната бременност.

Коментирай