Бременност

Превенция на инфекции на пикочните пътища при бременност

Инфекциите на уринарния тракт през бременността не са безобидни

06.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на пикочните пътища по време на бременността са често срещан проблем. Те могат да предизвикат сериозни усложнения с бременността, ако не бъдат лекувани навреме. Освен това, допускането им не е никак приемливо през бременността, защото лечението предполага антибиотици, голяма част от които са противопоказни за растящия плод.

Какво можете да направите, за да се предпазите от пикочни инфекции по време на бременност?

Пийте много вода. Важно е количеството течности за денонощието да не пада под литър и половина.

Никога не стискайте, ако ви се ходи до тоалетна. С нарастване на корема ви ходенето по малка нужда ще става все по-често. Не го пренебрегвайте, защото задържането на урина е предпоставка за задръжка и на бактерии в пикочните пътища. Те от своя страна предизвикват инфекции, които могат да достигнат чак до бъбреците.

След изхождане по голяма нужда бършете внимателно с тоалетна хартия по посока от вагината към ануса. Така ще предотвратите опасността от навлизане на фекални бактерии към уретрата. При уриниране бърсането също е от значение. То трябва да се случва от външната страна на вулвата отново към ануса.

Свързани статии

Пийте сок от червена боровинка превантивно. Отварата от този полезен плод също е препоръчителна. Тя има диуретичен ефект и натурално ще ви предпази от инфекции на пикочните пътища. Освен това, червената боровинка има и противовъзпалителни свойства.

Избягвайте хигиенни продукти с аромати за еднократна употреба. Кърпичките за освежаване, сапуните и интимните дезодоранти са противопоказни, що се касае до инфекции на уринарния тракт или вагината.

Винаги се мийте със сапун с неутрално pH и топла вода. Другите сапуни нарушават микрофлората и създават предпоставка за размножаване на бактерии.

Снимка: iStock

Коментирай
Здраве и красота