Бременност

Забранени храни по време на опити за зачеване

Какво не трябва да ядете в никакъв случай, ако искате да забременеете?

16.11.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Планираното зачеване задължава жената да внесе малко повече ред в храненето си. Ето защо диетата трябва да се обогати с полезни храни, съдържащи витамини и минерали. Но има и храни, които в никакъв случай не трябва да се приемат, независимо че не сте бременна все още.

Важно е плодът да бъде заченат при максимално здравословни условия и поради този факт не се препоръчва консумацията на следните храни:

Пушен бекон

Проучванията доказват вредата на преработените меса и деликатесите, особено за бременни и жени в детеродна възраст. Пушекът, който се използва за опушване на месото, е канцерогенен и потенциално рисков.

Захар

Захарта поначало е вредна и консумацията ѝ трябва да се свежда до минимум. Тя предизвиква резки покачвания в кръвната захар, което носи риск от гестационен диабет.

Богати на живак риби

Рибата е полезна повече от което и да е друго месо. Но има някои видове риба, които съдържат застрашителни количества живак, който както знаем, е токсичен. Наблегнете на рибите, богати на омега-3 мастни киселини като сьомгата, пъстървата, бялата риба.

Снимка: iStock

Избягвайте акулата, рибата меч, рибата тон, защото те са най-богати на живак.

Свързани статии

Соя

Соята не се препоръчва, ако правите опити да забременявате, защото в нея се съдържат фитоестрогени, които се намесват в хормоналния баланс. Излишъкът от естроген може да увреди яйцеклетката и да предизвика липса на овулация, а това пречи на зачеването.

Алкохол

Алкохолът трябва да се откаже не само по време на бременност, но и по време на опитите за зачеване. Консумацията на алкохол също се свързва с възпрепятстване на овулацията. Ето защо е по-добре просто да се въздържате от него.

Кафе

Ще трябва да се разделите с любимото си кафе, ако правите опити за бебе. Кофеинът влияе зле на плодовитостта. Въпреки това, лекарите допускат пиенето на една чаша слабо кафе, но не повече.

Коментирай
Свободно време