Бременност

Движенията на бебето – защо са важни и какво значат?

Защо е важно бебето да се движи в корема на майката

22.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Движенията на бебето вътре в корема на майката са естествени и много важни. Те са показател за това дали бебето е добре или не. Ако движения липсват, това може да означава много лоша новина.

Защо движенията на бебето са толкова важни?

Те са знак за благополучие на бебето. Подобно на възрастните хора, които могат спокойно да се движат, ако са здрави, същото важи и за неродените развиващи се бебета в утробата на майката.

Ако ембрионът страда от някакво заболяване или ако развитието му е възпрепятствано по някаква причина, той спира да се движи или драстично намалява движенията си.

Бременната жена може веднага да разбере дали нещо не е наред с бебето ѝ именно по неговите движения. Това е един от първите симптоми, че нещо с плода не се развива правилно.

След 28-ата седмица се счита, че вече бебето може да има самостоятелен живот. След този период са и най-отчетливите му движения. Разбира се, всяко бебе има своите индивидуалности, в това число и стил и честота на движенията.

Трябва да се има предвид, че неродените бебета също спят и будуват, независимо че са все още в матката на майката. Много майки се опитват да се вслушат в движенията и да разчетат тяхното значение. Според специалистите това не е възможно и не би трябвало да занимава съзнанието на майката.

Единственото, на което задължително трябва да се обръща внимание, е дали феталните движения намаляват. Това е сигнал за тревога. Всичко останало е моментно изменение.

Майките, диагностицирани с прееклампсия или високо кръвно налягане, трябва да следят с повишено внимание движенията на бебето си. При най-малки съмнения за нередност трябва да се иска мнението на специалист, пише kidspot.com.au.

Снимки: iStock

Коментирай