Бременност

Как да не напълнеете през бременността

Съвети за ефективен контрол на теглото по време на бременност

08.04.2024г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Как да не напълнеете през бременността

Един от най-големите страхове на жените, свързан с бременността, е напълняването. Но покачването на теглото има не само естетически вреди. То може да е опасно за здравето на майката, както и на растящото в нея бебе. 

Нормално е да повишите теглото си през бременността, но то не трябва да е прекалено високо. За да се предпазите от здравословни проблеми и тежка бременност, застрашаваща плода заради прекомерно наддаване на тегло, вижте какво трябва да правите. 

Как да не напълнеете по време на бременността?

Движете се колкото се може повече

Стига състоянието ви да позволява и бременността ви да протича по начин, който да не пречи да се движите повече, правете го. Ходете пеша, изкачвайте стълби, не ползвайте асансьори, правете леки упражнения, които сте обсъдили с лекаря си преди това. 

Движението е един от най-добрите начини да поддържате здравословно тегло, да стимулирате метаболизма, работата на сърдечносъдовата система, мускулите, нервната система. 

Не преяждайте 

Един от най-популярните митове за бременността е, че трябва да се храните за двама. Няма такова нещо и това е най-погрешното, което можете да направите. Не прекалявайте с излишните калории. Бъдете изключително внимателни и със сладките, пържените храни, тестените изделия. Всички те крият огромен риск от неконтролируемо повишаване на теглото през бременността. 

Осигурете си достатъчно сън 

Много е важно да спите дълбоко и продължително всяка нощ. От съня зависят всички метаболитни процеси в организма, а и не само. Осигуряването на достатъчно сън всяка нощ е от ключово значение за превенцията на наднормено тегло през бременността, както и през останалото време. 

Свързани статии

Измервайте теглото си всяка седмица 

Следенето на теглото е много важно, за да сте наясно как се движите с напредване на бременността. Контролът и бдителността над тялото ви ще ви помогне да се ориентирате дали сте започнали да покачвате тегло твърде бързо и над нормата. 

Не е препоръчително да се мерите всеки ден на кантара. Теглото на ежедневна база зависи от много фактори и невинаги е точен ориентир. Може да сте задържали вода, да сте подути заради похапване на повече фибри. Затова стъпвайте на кантара веднъж седмично на гладно рано сутрин по възможност след като сте посетили тоалетната. 

Избирайте правилните храни 

Похапването на всичко, само защото сте бременна, не е добра идея. Както през останалото време, така и през бременността е важно да наблягате на правилните храни. Това са храните, които приготвяте сами и които включват протеини, ненаситени мазнини, много фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Избягвайте рафинираните захари, тестените храни, готовите продукти, лакомствата на сладкия щанд в магазините, бързата храна. 
 

Коментирай