Бременност

Най-честите митове, свързани с бременността

Мит: Не консумирайте сирене, ако сте бременна

16.01.2017г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако планирате бременност или очаквате бебе, няма съмнение, че вече търсите информация за това какво ви очаква в следващите 9 месеца, а и след появата на бебето. Полезна информация може да намерите и то немалко. Но има и погрешни твърдения, които могат да ви объркат и да нарушат радостта от очакваното бебе. Вижте кои са едни от най-често срещаните митове, свързани с бременността.

Мит: Трябва да се храните по три пъти на ден

Невярно! Добре е бременната да има 6-7 малки порции на всеки два до три часа. Честата консумация на различни групи храни ще помогне за поддържането на стабилни нива на кръвната захар, което е важно за здравето на майката и бебето.

Мит: Не трябва да пиете кафе

Абсолютен мит. Според изследвания една до две чаши кафе, чисто или с мляко, няма да навредят на здравето на бременната жена. Ако обичате да пиете газирани напитки с добавен кофеин в тях, тогава се замислете за тяхната полза. Със сигурност нямат такава, докато кафето има редица ползи за здравето, когато се консумира в разумни количества.

Мит: Не консумирайте сирене, ако сте бременна

Погрешно! Някои видове сирена, които са твърди, пастьоризирани и нямат мухъл, са подходящи за консумация. Избягвайте меките сирена и тези, които не са преминали през пастьоризация.

Мит: След секс трябва да лежите, ако искате да забременеете

За съжаление няма сериозни доказателства, че повдигането на таза, продължителното лежане след секс, биха повишили шансовете за забременяване. Правете любов и след това просто се отпуснете в прегръдките на любимия.

Мит: Не може да летите със самолет по време на първия или последния триместър

Ако бременността ви се развива добре, вие се чувствате добре, може да пътувате със самолет. Въпреки това е добре в напреднала бременност да се консултирате с наблюдаващия ви лекар. Ако според него няма опасения, може да се радвате на пътуването си.

Мит: Колкото е по-голямо бебето, толкова по-добре

Погрешно вярване. Наднорменото тегло при новородените, а и след това при развитието на бебето, крие риск от развитието на диабет и други сериозни състояния в по-късен етап от живота.

Мит: Пиенето на тъмна бира помага за синтеза на майчиното мляко

Погрешно! Една бира може да помогне на мама да се отпусне, но няма отношение към отделянето на кърмата като количество.

Свързани статии

Мит: Апетитът към солени храни означава, че ще имате момче, а към сладки – момиче.

Проучванията показват, че желанието към определени храни няма нищо общо с определянето пола на бебето.

Мит: Ако вашата майка е имала леко раждане и при вас ще е така

Наследствените фактори нямат никаква роля в предсказване колко лесно или трудно ще протече една бременност или раждане. Напротив, размерът и позицията на бебето, начинът ви на хранене, придружаващи заболявания и усложнения, донякъде определят как може да премине раждането.

Коментирай
Свободно време