Задължителни ястия за Петковден

Ето какво да сложим на масата на 14 октомври за здраве и късмет

13.10.2025г. / 06 56ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хиляди българи честват имен ден на 14 октомври, когато е Петковден. Но дори и да не сме именици, е редно да почетем деня на света Петка и да приготвим вкусна трапеза за здраве и благоденствие. 

Ето кои задължителни ястия трябва да има на трапезата на Петковден:

Банички с праз

Яхния със свинско и грах

Курбан чорба

Погача Слънце

Сладка баница с тиква и орехи

За Петковден

На 14 октомври (вторник) празнуваме Петковден – ден, в който почитаме паметта на света Петка. Светицата е смятана за покровителка на семейството и на жените. 

Петковден се смята за праг между есента и зимата. След този празник има поверие, че времето „се обръща“ – започват студовете и добитъкът се прибира в зимна ясла.

Има поверие, че ако на този ден грее силно слънце, то зимата ще бъде тежка и сурова. Според друго народно схващане, ако в дните около Петковден завали сняг, това е знак, че зимата няма да е толкова тежка.

Още любопитни поверия за празника четете тук.