Снимка: iStock
Хиляди българи честват имен ден на 14 октомври, когато е Петковден. Но дори и да не сме именици, е редно да почетем деня на света Петка и да приготвим вкусна трапеза за здраве и благоденствие.
За Петковден
На 14 октомври (вторник) празнуваме Петковден – ден, в който почитаме паметта на света Петка. Светицата е смятана за покровителка на семейството и на жените.
Петковден се смята за праг между есента и зимата. След този празник има поверие, че времето „се обръща“ – започват студовете и добитъкът се прибира в зимна ясла.
Има поверие, че ако на този ден грее силно слънце, то зимата ще бъде тежка и сурова. Според друго народно схващане, ако в дните около Петковден завали сняг, това е знак, че зимата няма да е толкова тежка.