Бременност

Симптоми през бременността, които не търпят отлагане

Обадете се на лекаря си веднага, ако усетите някой от тях

17.03.2017г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността много неща могат да се объркат. Някои жени правят грешката да търсят лекарска помощ, само когато усетят болка. Болката обаче не е единственият тревожен симптом, на който трябва да се обръща внимание.

Кои обезпокояващи симптоми не трябва да отминавате по време на бременността?

Слаби движения на плода

Ако забележите особено подозрително забавяне на движенията на плода ви, веднага потърсете лекар, най-вече ако това се случи след 21-вата седмица. Лекарят ви трябва да провери дали няма някакъв сериозен проблем с бебето ви.

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са характерни симптоми в началните месеци от бременността. Ако обаче те са отшумели и се появяват след известно време отново, това може да е състояние, на което лекар трябва да обърне внимание.

Болки и крампи в коремната област

Не е нетипично да изпитвате леки болки и спазми в корема през първите седмици от бременността. Ако това обаче не се променя или се влошава с напредване на бременността, потърсете лекаря си за съвет. Може да е сигнал за отлепяне на плацентата или по-сериозно – спонтанен аборт.

Парене при уриниране

Паренето при уриниране може да е сигнал за налична инфекция по пикочните пътища. Уведомете лекаря си незабавно, особено ако се появят и висока температура или болка в гърба.

Вагинално кървене

Вагиналното кървене се случва в началните седмици на бременността, когато яйцеклетката се имплантира в маточната стена. Някои жени не изпитват подобни симптоми, но при други е често срещано.

Ако обаче се появи кървене на по-късен етап от бременността и най-вече ако кръвотечението е с прясна червена кръв, това може да е тревожен сигнал за спонтанен аборт. За да се опитате да предотвратите това обадете се незабавно на лекаря си или отидете по спешност в болницата.

Изтичащи течности от вагината

Освен ако не е време за раждане, изтичане на течности от тялото не трябва да има. Възможно е при силен натиск на пикочния мехур да изпуснете малко количество урина, но толкоз. Ако започнат да изтичат други течности от вас, това може да е сигнал за проблем с околоплодните води, което носи риск за живота на бебето.

Наранявания на корема

Бременните жени в късните месеци често губят равновесие заради изместения център на тежестта поради нарасналия корем. Всяко падане, особено придружено с травма трябва да бъде консултирано с лекар и при необходимост да се направят нужните изследвания.

Замъглено зрение

Внезапната поява на замъглено зрение, особено придружено със „светкавици“ и бели петна в периферията е рисково състояние, което обикновено подсказва или за високо кръвно налягане (прееклампсия) или отлепяне на ретината на очите, което може да възпрепятства нормалното раждане.

Снимки: iStock

Коментирай