Бременност

Различни видове контракции през бременността

От какво се предизвикват

28.06.2017г. / 10 59ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Контракциите по време на бременността са не просто неудобство, те понякога могат да са доста плашещи. Те са повод за притеснения, най-вече от загуба на бебето. Добрата новина е, че контракциите невинаги са повод за безпокойство, стига да са консултирани навреме с лекар.

Защо се случват?

Контракциите най-често са провокирани от мускулите на матката. През първия триместър те могат да са предизвикани от имплантиращата се яйцеклетка и най-вече от нарастването на матката. В по-късните етапи от бременността обаче могат да са знак на предстоящо преждевременно раждане.

Контракции на Бракстън Хикс

Този вид лъжливи контракции могат да се появят през второто тримесечие и не са рядко явление в практиката. Честотата на тези контракции е на около 30-60 секунди. Бременната жена може да ги обърка с истински контракции заради интензивността им. Те обаче не са причина за безпокойство.

Болки в сухожилията на малкия таз

Нарастването на корема понякога причинява болки в сухожилията на малкия таз. Разтягането им е болезнено, а болката обхваща цялата коремна област. Дискомфортът може да трае няколко секунди или по-дълго.

Свързани статии

Контракции след секс

Много бременни жени се притесняват да правят секс, за да не навредят на бебето. Появят ли се контракции след секс или оргазъм, това ги плаши истински. Тези контракции по принцип не са опасни, но много двойки пазят въздържание заради тях. Консултирайте се с лекар, който да прецени дали наистина трябва да спрете да правите секс.

Какво можете да направите, за да облекчите контракциите?

Обикновено контракциите зачестяват при движение и физическа активност. Ето защо можете да си почивате повече, за да намалите появата на спазми. Изпразвайте пикочния си мехур колкото се може по-често. Това също облекчава спазмите. Пийте повече вода, защото дори леката дехидратация на тялото предизвиква спазми в мускулите, а матката е изтъкана от мускули.

 

Коментирай