Бременност

Как да сте успешен домакин за празниците, ако сте бременна?

Когато бременността и празничните трапези се застъпят

05.12.2017г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледните и новогодишните празници наближават. Поканили сте роднините си и техните деца да ви гостуват около празничната трапеза. Това време от годината е прекрасно, защото ще се видите със свои близки, с които не сте се виждали отдавна.

С нетърпение очаквате този момент, но има един проблем – бременна сте.

На гости у свекървата през празниците – мир или война?

Приготовлението на всичко необходимо за трапезата на празника, почистването на дома, подредбата, пазаруването изискват време и усилия. Не можете да се справите добре сами.

За да не се превърне бременността ви наистина в проблем, а и за да не поставяте на риск здравето си и това на бебето, последвайте някои съвети, ако се намирате в тази затруднена ситуация.

1. Делегирайте някои задължения.

Дори да не ви е в природата да отстъпвате на партньора си своите задължения, направете го. Така ще се щадите в трудната ситуация, а и ще го накарате да се чувства полезен. Много жени предпочитат сами да свършат всичко покрай празниците, но във вашия случай е препоръчително да поделите задълженията си.

2. Хидратирайте се непрекъснато.

Не пропускайте да пиете достатъчно течности. Трудоемките задължения, с които сте се нагърбили при посрещането на гостите ще ви изтощят.

3. Насрочете си смени за работа.

Предвид състоянието ви е много вероятно сутрините да не са силната ви страна. Гади ви се, събуждате се уморени и без енергия. Тогава не се насилвайте да приготвяте каквото и да било в ранните зори. Отстъпете това време на партньора си или на по-големите си деца, ако имате такива. Вие се включете следобед в приготовленията.

Защо двойките късат повече по празниците?

4. Дръжте подръка междинните си закуски.

Не можете да рискувате да изгубите прекалено много енергия в приготовленията за празника. Трябва да похапвате здравословни междинни закуски, докато шетате.

5. Облечете се удобно.

Не мислете за това дали изглеждате ослепително и дали отнякъде не ви се вижда някоя тлъстинка. Бременна сте и това е достатъчно, за да изглеждате чудесно в очите на близките ви. Не обличайте прилепнали дрехи от изкуствени стягащи материи. Напротив – облечете се красиво, елегантно, но най-вече удобно.

6. Осигурете си време за себе си.

Семейното празнуване около Коледа и Нова година продължава по цял ден до късна вечер. Това не означава, че трябва да сте винаги на линия около гостите си. Бременна сте и това задължително означава, че трябва да отделите време и за себе си. Полегнете и си починете следобед или привечер, за да презаредите батериите.

7. Наемете готвач.

В крайна сметка, ако приготовленията ви се струват непосилни, а вече сте поканили своите гости, винаги можете да наемете готвач да ви помогне или да извикате някой от близките си, с когото да приготвите необходимото.

Коментирай