Семейство

Детски рожден ден в боулинг

19.01.2011г. / 13 16ч.
Вергиния Генова
Детски рожден ден в боулинг

Детето ви е вече попораснало. Малките сладки цветни детски клубчета са отеснели за размерите на тийновете. Или на почти тийновете. Още от 8-9 години започваме да търсим алтернативи за празнуване на детски рожден ден.
На тази възраст може да избираме между тематично парти, детска дискотека или направо да заведем децата на боулинг.
Истината е, че колкото повече забавим този процес, толкова по-добре, защото на боулинг могат да ходят и празнуват и като големи.


Как се празнува детски рожден ден в боулинг?
Ще обобщим набързо предимствата и недостатъците.

Конкуренцията всред боулинг залите все още е по-малка, отколкото тази всред детските клубчета. Така че не се престарават особено.

Трябва да се отиде на място предварително, поне две седмици преди желаната дата, да се поръча кетъринга, да се уточни менюто, тортата и разбира се да се остави капаро. Обикновено капарото е 50 лева. Обикновено не се разрешава да внасяте храна и напитки отвън.

Цената на пистите.
Тук се затруднявам, защото когато говорих предварително с управителя той ми каза 30 лева на писта за целия рожден ден, а когато се стигна до плащането се оказа, че онзи управител го няма, а видиш ли правилото било, че се плаща на час. А когато имаш гости, ангажиран си с разтребване и опаковане, не ти се занимава да се караш и си плащаш.

Правилата на боулинга.
Децата прекрасно се справят с правилата на боулинга и с тежестта на топките. Повечето боулинг зали предлагат да сложат спомагателни прегради, но на тази възраст децата искат да са като големите, така че категорично отказват. Добре е все пак да ги попитате и при нужда да вдигнат преградите. Има наличие на по-леки топки, така че няма страшно. На тази игра децата се учат да изчакват реда си, да следят за топките, така че в повечето случаи играта протича гладко и децата се самоорганизират.

Ако имате по-малки гостенчета или такива, на които боулингът ще им се види труден или скучен, запасете се с жетони или монети по 1 лев, за да може да им предложите да поиграят на някоя от многобройните други игри, които се предлагат в боулинг залите. Недостатъкът на тези игри /за вас, разбира се, не за собствениците/, е че са много кратки като времетраене, с неясни правила на английски или пък са неизправни (гълтат монети) и докато започне играта – свършила и трябва да давате още едно левче.

Цената на кетъринга.
Кетърингът е като на всякъде - традиционно скъп. Остава надеждата, че поне ще оправдае цената с качествени и пресни продукти, така че гостите ви да останат доволни от сервираното. Трудно при подобни рождени дни е да прецените точно колко хапки, петифури и други вкусни неща ще е достатъчно за гостите ви, защото повечето от родителите предпочитат да свършат нещо, докато децата им се забавляват – да отидат да напазаруват, да изпият едно кафе някъде на тишина и просто да си починат. Други предпочитат да останат и да си поговорят за радостите и проблемите в класа, а за вас остава да прецените колко и какво да поръчате, че да се чувствате спокойни, че всички ще са доволни.

Менюто за децата.
Обикновено предлагат сандвичи или пица. Но имайки предвид, че палавниците се занимават с всичко друго, но не и с хапване, имайте предвид, че повечето храна остава. Ако се предлага нещо в по-малки разфасовки е доста по-удачно за деца.


Всичко е на самообслужване.
И вие като домакиня трябва да се заемете със сервирането и отсервирането, да питате всеки от гостите какво желае и да не забравяте да му доставите поръчаното. /И ако само това са ви ангажиментите – преживява се, но това е само началото/. В един момент му загубвате края и молите всеки да си поръчва на бара, където се записва на една обща сметка. Тук трябва да разчитате на честността на бармана, защото практически в суматохата могат да ви надпишат колкото си искат.
За да няма суматоха и безразборно поръчване на по 5 кока коли, които се зарязват на масата, чипсове и прочие е добре да ангажирате още един възрастен, през когото да минават поръчките.

Поканите.
Когато говорите с управителя може да пропуснете въпроса за поканите. Всъщност изглежда в повечето боулинг зали, поканите се плащат отделно - 20 покани струват 3 лева. Може да си спестите този куп хартия, ако ще каните гостенчетата по имейл или по телефона.

Времетраенето на рождения ден.
Детският рожден ден в боулинг зала е приблизително 2 часа. При по-добра организация можете да им предложите първо половин час, докато се съберат да се почерпят, след това 1 час да играят и накрая да се появи тортата.

В крайна сметка всичко е добре, когато завършва добре – така че ако децата са си изкарали добре, родителите не са се изнервили, значи рожденият ден е минал чудесно.
Децата обичат да опитват нови неща и ако не са празнували рождения си ден на боулинг, сигурно ще искат – тази година да опитат.
А знае ли човек при по-голям интерес могат да започнат да отварят изцяло боулинги само за деца, които да са по-светли, по-просторни, с картини от детски филми, детски канал, аниматори и т.н. Защото тези, които съществуват към момента, са си предимно за възрастни. Просто си уплътняват ранните часове на деня с по-големи групи, та било и невъздържани хлапета. 

* * *

Как да се подготвим за рожден ден?
Пожелания за рожден ден
Покана за рожден ден
Меню идеи за детски рожден ден
Програмата за рожден ден
Най-щастливият ден - моят рожден ден!
Детският рожден ден - в Парти клуб или у дома?

Коментирай