Семейство

Какво да носим в първия учебен ден?

27.08.2011г. / 19 46ч.
Вергиния Генова
Какво да носим в първия учебен ден?

От години традицията е първият учебен ден да започва с цветя. Празнично облечени учители и ученици съпроводени от много музика, цветя и надежди да влизат в училище. Мило и оптимистично – особено на пръв поглед. Тогава никой не говори за проблеми, децата са щастливи, че отново са заедно и се надяват да им е весело и забавно.

Първокласниците не знаят какво им се случва и носят каквото им се даде. Някои родители купуват големи и тежки букети, за да впечатлят още от първия ден учителката, други залагат на малки кокетни кошнички, трети правят собственоръчно букети с цветя от градината.

А цветарниците развихрят въображението си и са готови да ударят един от годишните си джакпоти, така че никой да не остане без букет за първия учебен ден.

Както с раниците, така и с букетите – колкото повече порастват децата, толкова повече смятат големите помпозни букети за излишни. Предпочитат да занесат нещо по-изчистено, а момчетата са готови да се отчетат само с една роза, а ако може и без.

Но дори с едно цвете, важно е да се запази традицията и уважението към учителите.

Много класове събират пари, за да купуват скъпи подаръци на учителите – това е по инициатива на родителите и обикновено се прави в края на учебната година. В началото на годината подаръците са самосиндикални по инициатива само на някои родители. На мен винаги ми се е струвало голямо натегачество да подаряваш бонбони, парфюми и какво ли още не на учителите за първия учебен ден, но явно това е начинът, ако искаш детето ти да няма проблеми в училище.

Ваш ред е да споделите какво е добре и какво се цени сред учителите, защото явно само с моите съвети за запазване на традицията и уважението няма да дадете добър старт на детето си.

И все пак аз съм идеалистка и все вярвам, че ако един учител е с призвание и с желание да се занимава с деца, цветята и усмивките ще го стоплят и зарадват истински.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
мама ( преди 11 години )
най-важното за първия учебен ден е да имаш сини или черни нокти и рус/оранжев кичур в косата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Атанаска ( преди 11 години )
Определено, после кажи, че учителите ни били пристрастни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
още по темата ( преди 11 години )
Интересна зависимост - обратната пропорционалност между интелекта на детето (като функция от този на родителите) и стойността на подаръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар