Плодове, които можете да ядете, ако имате диабет

Полезни плодове за диабетици, които не повишават рязко кръвната захар

26.04.2024г. / 10 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е коварно заболяване, при което ограничаването на захарите и въглехидратите в храненето е от ключово значение за качественото управление на кръвната захар и инсулина. Плодовете са един от естествените източници на захари и въглехидрати, които въпреки полезните си свойства в голяма степен са забранени при диабет.

Сред плодовете обаче има и такива, които не повишават рязко кръвната захар и се считат за допустими за консумация при диабет, предимно в умерени количества.

Петте най-вредни храни при диабет

Кои са плодовете, които можете да ядете, ако имате диабет?

Преди всичко е важно да се отбележи, че плодовете съдържат и други ценни вещества, заради които не трябва да се отказвате напълно от тях. Те са богат източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти.

Някои плодове са много по-богати на естествени захари от други, заради което са забранени за диабетици.

Един от факторите, който има значение тук, разбира се, е количеството консумирани плодове на порция и за деня. Колкото повече плодове ядете, особено наведнъж, толкова повече и по-рязко се повишава кръвната захар. Ето защо с количеството винаги трябва да се внимава.

Свързани статии

Ако не прекалявате с количеството плодове на порция и на ден, можете да си позволявате средно около една малка ябълка, половин банан, половин чаша горски плодове, един средно голям портокал например.

Внимавайте със сушените плодове, защото те съдържат няколко пъти повече концентрирани плодови захари от пресните. Те трябва да се консумират в много малки количества и в компанията на протеини и мазнини, които да забавят покачването на кръвната захар.

Има ли най-добра диета при диабет тип 2 и коя е тя

Горските плодове са сред най-бедните на захари плодове, което ги прави много подходящи за диабетици. Те са богат източник на фибри, антиоксиданти, витамин С.

Едни от най-бедните на захари плодове са ягодите, грейпфрутът, лимоните, портокалите, боровинките. Те са с високо съдържание на фибри, които забавят покачването на кръвната захар. Прекрасен източник са и на антиоксиданти, витамини, минерали.

Внимавайте с прясно изцедените плодови сокове. Въпреки че те се считат за здравословни и полезни, всъщност са много по-концентрирани на плодови захари от самите плодове. Това означава, че изпиването на една чаша плодов сок може да повиши няколко пъти повече кръвната ви захар, отколкото изяждането на един цял плод.

Това се дължи на факта, че сокът не съдържа фибрите, пулпата и другите съставки на плода, което прави консумацията му не особено подходяща за диабетици.

Какъвто и плод да изберете, важно е преди всичко да имате предвид количеството му. Винаги внимавайте колко плодове изяждате на ден, ако имате диабет. Контролът на количеството е от ключово значение за овладяването на това заболяване и последиците от него.

Свързани статии

Коментирай