Семейство

Протести срещу задължителното образование за четиригодишните деца

Граждански организации протестират срещу задължителното образование за четиригодишните и срещу забраната на алтернативни на държавните училища и детски градини

23.11.2012г. / 09 37ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Над 20 граждански и родителски организации изпратиха на 22 ноември 2012 г. отворено писмо до управляващите срещу задължителното образование за четиригодишните деца, прието на второ четене от Комисията по образование.

Освен категоричната си позиция срещу задължителното образование за четиригодишните, организациите протестират и срещу забраната на алтернативни на държавните училища и детски градини форми на обучение за децата на 3-, 4- и 5- годишна възраст (в т. ч. кооперативи, частни и домашни форми на обучение и др.), доказали своята огромна полза и предимства в отглеждането и образованието на децата.

Според гражданските организации приемането на подобно Законодателство е „грубо потъпкване на родителските права, на Конституцията, както и на редица водещи международни спогодби, по които България е страна“.

С писмото си те напомнят на управляващите, че според Конституцията на България отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите (чл. 47), и че държавата следва да закриля майчинството (чл. 14), а не „да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.“

В писмото до управляващите родителските организации настояват за отпадане на задължителното образование за четиригодишните деца (чл. 8), за възможността родителят сам да избере формата на образование и за отпадане глобите за родители на деца в предучилищна възраст (чл. 346, 347).

Родителските движения и гражданските организации уведомяват управляващите, че ще призоват всеки загрижен за развитието, образованието и бъдещето на децата гражданин да оттегли подкрепата си към тях като управляващи на предстоящите парламентарни избори, както и да предприеме активни граждански действия (чрез масови протести, писма и петиции) в случай, че правото на родителите за начина на образоване на децата им бъде отнето.

На пресконференция на 23 ноември от 12 часа в пресклуба на БТА, във връзка с приетите текстове от Комисията по образованието, представители на част от гражданските и родителските организации, подкрепили писмото, ще изразят позицията си пред медиите. Сред тях са Родителски комитет, Асоциация Общество и Ценности, Национална мрежа на родителите, Граждански форум за защита на детето и семейството, Гражданска инициатива за семейството, Асоциация за домашно образование, представители на родителски кооперативи и др.

Коментирай