Семейство

Митовете за разведените двойки

Майката винаги получава родителските права е най-големият мит

28.11.2012г. / 13 13ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Никой нормален човек не мечтае на 40 години да се окаже разведен, самотен родител на две деца. Но животът е непредсказуем и понякога този неромантичен сценарий също се случва. И все пак, разводът далеч не е най-страшното, което може да ви се случи в личен план.

Свързани статии

Често за разведените хора се говори с тон на съжаление и съчувствие, но има ситуации, когато това е най-добрият вариант и за двамата. А ето кои са популярните митове за развода и истината за тях:

Един от два брака завършва с развод.

Според статистиката възможността вие и брачният ви партньор да завършите в съдебната зала на бракоразводното си дело е 50%. Да, доста реална е тази възможност. Но също толкова голяма е вероятността бракът ви да е успешен и да празнувате златна сватба. Защо пък не?

Жената винаги получава родителските права за децата.

И тази тенденция търпи промени в последно време. Макар и общоприетите стереотипи да диктуват най-често, че децата се чувстват по-комфортно при майката, това не е съвсем така. Съвременните начини на възпитание и отглеждане на децата предполагат участието и на двамата родители. Все по-често се забелязват загрижени бащи, които отглеждат децата си с огромна всеотдайност и любов. Патриархалното мислене, че майката отглежда децата, а бащата изкарва пари се променя с бързи темпове и няма основания бащата да не получи родителските права в съда или поне шансовете му да са равни на тези на майката.

Вторите бракове са по-успешни от първия.

Това твърдение наистина звучи логично. След неуспешен брак всеки нормален човек е много по-предпазлив и внимателен със следващите си сериозни връзки. А за да сключи втори брак любовта и доверието към новия му партньор трябва да са наистина огромни. И все пак, това не означава, че бракът ще е успешен. Истината е някъде по средата. След един развод и преживяната болка покрай него, много хора преглъщат разочарованието от новата връзка и не предприемат постъпки за официална раздяла. Дали от срам или страх от самотата, често хората в подобна ситуация не намират щастието, но не го и признават.

Разводът е ужасно скъп!

Пореден мит, особено, когато често слушаме за известните двойки, водещи съдебни битки с години. Но там обстоятелствата са много по-различни – огромни финансови капитали, имущества, коли, къщи, апартаменти, борсови акции, бижута, дори творби на известни художници. При обикновените хора разводът може да се случи за дни, и съдебните разноски не са високи, най-често са около 200 лева, особено ако раздялата е доброволна и от двете страни, по взаимно съгласие. По-бавно и по-скъпо е само, когато един от партньорите не желае да се развежда и иска делба на общо имущество, за което другата страна не е съгласна. И все пак, по-добре е да заплатите повече пари, но веднъж завинаги да сте свободни и да търсите истинската любов!

Коментирай