Семейство

8 начина да научим децата да бъдат отговорни към природата

Да съчетаем полезното със забавното

25.04.2013г. / 10 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пролет, празници, зеленина... ако сега не изведем децата всред природата, кога друг път?

Дали това ще е в градината, в парка, на екскурзия в планината, зависи от възможностите ни, но важното е да има зеленина, слънце и свобода! Това ще очарова децата и ще ги направи съпричастни към опазването на околната среда.

Какво друго да направим в тази насока, за да ги възпитаме в грижа за природата?

Свързани статии

Направете градина – било то и в саксия

Пролетта е идеално време да почистим, прекопаем и да насадим дърво, цвете или храст. Където и да живеем не може всичко около нас да е бетонирано – все ще има градинка, дори и занемарена. Ще дадем добър пример на децата, ако я облагородим.

В краен случай може да насадим градинка от билки, цветя или зеленчуци на балкона или на прозореца.

Пазарувайте плодове и зеленчуци с децата

Хубава идея е да пазаруваме с децата от пазарите и вървейки между сергиите да им обясняваме как се избират зеленчуци и плодове, колко е важно да са здрави и пресни, за да са полезни за здравето ни. Така от малки децата ще свикнат с хубавото и ще продължат да го търсят и като пораснат.

Естествени декорации за дома

Всички деца обичат да украсяват, да рисуват, да майсторят. Трябва да се научите от тях. Вместо да обикаляте моловете в търсене на някаква празнична декорация, огледайте се с децата какви естествени материали може да използвате – шишарки, жълъди, трева... всичко може да влезе в употреба.

Събирайте разделно

Дори да няма къде да изхвърляте боклуците разделно, е добре да приучите децата на едно място да събират хартията, на друго пластмасата, на трето стъклените шишенца и бурканчета. А след това най-интересните да използвате повторно. Децата примерно много се забавляват сами да си правят хартия... Дайте им начален старт и после те сами ще имат интересни идеи.

Рециклирайте

И веднага идва рециклирането. Научете ги, че всяко нещо може да се използва поне за няколко неща и животът му да бъде удължен. Помислете заедно за приложения на различните кутийки, капачки, шишенца... те могат да се превърнат в прекрасни замъци, животинки или моливници.

Научете децата си да пестят вода

Нарисувайте на картон капчица вода, за да напомняте, че водата трябва да се пести. Кранчетата да се затварят добре.

Да пестят енергия

Същото е и с електроенергията. Няма нужда нещо да работи, без реално да го ползваме. Примерно лампите да светят, без да сме в стаята.

Почивки всред природата

Колкото по-често децата общуват с природата, толкова повече ще я обичат. Пращайте ги на палаткови лагери, в хижи, в бунгала. Може би някои родители се притесняват, че условията не са хигиенични, че децата ще настинат, че нещо ще ги ухапе. Не е вярно – нищо няма да им стане. Точно обратното – ще се чувстват много по-добре, много по-свободни и щастливи да тичат на воля.

Коментирай