Семейство

Как бабите разглезват децата

5 начина, с които ги правят „бабини детенца“

14.10.2013г. / 16 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Колко често ви се случва да съжалявате, че оставяте детето си при любимата му баба, не защото не искате то да прекарва време с нея, а просто защото знаете, че след уикенд с нея ще се върне променено и разглезено, до степен на непоносимост. Да, няма как да се скрие фактът, че бабите и дядовците обичат да угаждат на внуците си. И в това няма нищо лошо, стига да не се преминават граници, които пречат на възпитанието и режима на децата. Стигне ли се до такъв момент, не се колебайте да заявите смело мнението си и дори да забраните някои неща, за да избегнете прекаленото разглезване.

Ето кои са най-честите начини баба и дядо да разглезят любимото внуче:

  • Купуват безброй излишни вещи

Детето се примолило и ето на, поредната играчка цъфва вкъщи, където и без това вече прилича на зоопарк от плюшени животни. И на въпроса ви „Защо му го купи“, вашата майка или пък свекърва невинно отговаря „Ама те другите баби как купуват, не мога ли и аз да го зарадвам детето?" И така децата наистина започват да свикват с подаръците за щяло и нещяло, спират да ги ценят, а вие се превръщате в най-лошата, защото за вас е по-важно детето да е щастливо без излишните материални придобивки, които бабите и дядовците си умират да купуват...

  • Тъпчат ги със сладкиши

След уикенд при баба, познайте какво дете ви връщат у дома – понатежало с поне килограм, изяло няколко десетки шоколада, вафли, бонбони и прочее, и с нулево желание да консумира каквато и да е здравословна храна. На вашите молби да не тъпчат детето с вредни въглехидратни бомби, вие чувате „Е, ние като деца как ви давахме шоколади, нещо да ви е станало?!"

  • Дават им да гледат прекалено много телевизия

Това нарушение на правилото без телевизия или пък позволение, но максимум час на ден, вбесява най-много родителите. И с право, защото след като детето се прибере у дома, жадува само за телевизора, който при баба и дядо не спира да бръмчи, защо не и вкъщи да е така? В тази ситуация помолете бабите да лимитират престоя на детето пред телевизора и да го забавляват с повече книжки за четене или оцветяване, разпръсване на играчките по пода и каквото още им хрумне за забава, но не и да си развалят зрението пред синия екран.

  • Не ви подкрепят при възпитанието на децата
Свързани статии

Сред най-влудяващите постъпки на бабите е, когато се карате съвсем основателно на детето заради направена пакост и те вместо да замълчат или да ви подкрепят, изненадващо минават на страната на малчугана! Особено неприятна намеса е в случая всяка реплика от сорта „Е, не му се карай на детето, какво толкова е станало“, което действа като стимул на детето да продължава с подобни постъпки. Не позволявайте това да се случва и деликатно кажете на майка си или свекърва си да не се меси в разговора ви с детето, защото все пак вие сте човекът, който трябва да го възпитава и носи отговорността за постъпките му.

  • Позволяват на децата да нарушават режима си

Често им разрешават да пропускат основното си ядене и вместо него да похапнат сладолед например, а причината е, че просто не искат да изглеждат лоши в очите на любимите внуци. Друго често нарушавано родителско правило е да закъсняват с часа за лягане. Всички тези малки отстъпки обаче вредят на детето, тъй като развалят усърдно направения режими ги разглезват в прекалено голяма степен. Ако често се натъквате на подобно поведение от страна на вашите родители или тези на партньора ви, непременно поговорете с тях и изяснете проблемните казуси, които ви притесняват. Нека са наясно, че любовта на детето трябва да се печели с щастливи мигове, а не с купища подаръци и вредни храни.

Коментирай