Семейство

Неподходящи храни и напитки за домашните ни любимци

С какво не бива да ги храните

10.01.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Повечето храни и напитки, които консумират хората, не са подходящи за домашни любимци. Стопаните трябва да отвикнат от този вреден за животинските им приятели навик. Колкото и да обичате да споделяте дома си, леглото си и времето си с домашния си любимец, трябва да се въздържате от споделяне и на храната.

От това животните страдат и добиват заболявания, често характерни за хората, като диабет, рак, стомашен рефлукс и др.

Шоколад

Той действа стимулиращо на сърдечносъдовата и нервната система. Токсичен е за всички видове животни, а кучетата имат най-голяма склонност да преяждат с него. Вредни ефекти от шоколада могат да бъдат повръщане, силна жажда, безпокойство, превъзбуда, учестен пулс, повишена температура, тремор, гърчове.

Алкохолни напитки

Пряко засягат нервната система. Отровни са за всички животни. Могат да се появят повръщане, дезориентация, диария, липса на координация, затруднено дишане, тремор и дори кома.

Тесто за хляб

Докато месите домашния си хляб и кучето ви гледа жално в ръцете, не си мислете, че е защото много обича сурово тесто. Въздържайте се да му подхвърляте. Суровата мая може да образува газове в храносмилателния тракт, а ферментацията на дрождите причинява отравяне с алкохоли. От нея се подува корема, дишането се затруднява, може да се появят гърчове и да се стигне до кома.

Авокадо

Авокадото вреди директно на сърдечния мускул на някои домашни любимци. Ако гледате папагали или канарчета, имайте това предвид. Вредните ефекти могат да бъдат повръщане, диария (за кучета), затруднено дишане (за птиците и гризачите).

Грозде и стафиди

Свързани статии

Увреждат бъбреците на животните. Особено токсични са за кучета и котки. Увеличават драстично жаждата, предизвикват често уриниране и повръщане.

Чесън

Уврежда кръвните клетки, което може да доведе до анемия. Котките и кучетата страдат най-много, тъй като най-често го поглъщат заедно с остатъци от манджи, чеснов хляб и др. Чесънът предизвиква повръщане, червено оцветяване на урината, отпадналост.

Дъвка

Не само, че не трябва да им давате дъвка, но внимавайте да не лапнат от земята изхвърлена такава. Съставките, които заместват захарта в дъвките са много вредни, дори и за хората. На кучетата ви могат да причинят повишаване на инсулиновите нива в организма, което от своя страна води до хипогликемия. Състоянията, които могат да възникнат са повръщане, летаргия, влошена координация, припадъци, жълтеница.

Коментирай