Семейство

Днес е Тодоровден!

Честит празник!

08.03.2014г. / 07 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Тодоровден, или познат още като Конски Великден, се празнува през първия съботен ден на първата седмица на Великия пост или в събота след Сирни заговезни. Нарича се Конски Великден, тъй като тогава се празнува за здравето на конете.

На Тодоровден се почита паметта на Св. великомъченик Теодор Тирон. Той бил млад войник в град Амасий, малоазийската област Понт, който изповядвал христовата вяра. Един ден началникът му заповядал да извърши жертвоприношение. Младият мъж отказал. Това не допаднало на военачалниците, но те решили, че с времето Теодор ще приеме езичеството, в което те вярвали.

Една нощ младият мъж в името на истинската вяра подпалил един от главните идолски храмове. Веднага бил заловен, но и не скрил своето деяние. Бил подлаган на жестоки мъчения, но след всички тях, той все повече вярвал в Господа Бога. Не след дълго той намерил смъртта си на кладата.

Неговите останки били погребани от жена на име Евсевия, която всяка година правела помен за светията.

Според народните вярвания, майките трябва рано сутрин да изкъпят децата си, за да бъдат здрави. Омесват се обредни хлябове във формата на подкова, като от тях хапват не само членовете на семейството, но и конете. На този ден младите булки също замесват обредни пити. Празникът бива наричан още Булкина събота. На празничната трапеза освен хляб се слагат вино и постни гозби.

На Тодоровден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

Честит празник!

Коментирай