Семейство

8 неща, на които всеки родител трябва да научи детето си

Научете ги да не се страхуват да правят грешки

12.03.2014г. / 13 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

При отглеждането на децата всеки родител е изградил свой модел на възпитание. Няма безгрешни родители и често възрастните могат да научат много от децата си. Но има няколко основни неща, които всеки родител трябва да предаде на поколението след него. Ето някои от тях.

Научете ги на любов към природата и животните

Това трябва да стане още от ранната им детска възраст. Помогнете им да се грижат за своя малка градинка или цвете, за домашен любимец или направете заедно хранилки за птици. Ако се научат да обичат природата, почти сигурно е, че ще обичат дори и врага си, както прочее учи християнската вяра.

Научете ги да управляват разумно парите си

Нека знаят, че е добре да не харчат всички пари, които получават, а е хубаво да могат и да спестят. Но не забравяйте да им кажете, че не винаги щастието се крие в парите, защото голяма част от децата, които растат в нашия комерсиален свят отъждествяват парите с щастието.

Научете ги да обичат здравословното хранене

Ако сте кулинари това е един добър начин да научите и вашите деца да приготвят сами здравословна и полезна храна.

Научете ги на състрадание

Голяма част от децата растат жестоки не само към връстниците си, но и към всичко останало около тях. Състраданието е онова, което ще изгради в тях едни добри хора и силни личности. Нека децата научат, че да помагаш на другите в беда е повече от благородно.

Кажете им никога да не спират да учат

Ученето не е само в градината, в училище и в университета. Човек се учи от всичко и навсякъде. Насърчавайте в тях любопитството и любовта към науката, четенето и новаторството. Това ще изгради в тях едни не само умни, но и уверени в собствените си възможности личности.

Научете ги, че трябва да не спират да се забавляват

Има хиляди начини, по които да им покажете забавната страна на живота. Докато учат, докато играете на различни игри с тях или те със своите връстници, докато спортуват и откриват нови предизвикателства.

Свързани статии

Научете ги да не се страхуват да правят грешки

Вместо да се страхуват от грешките, които ще правят по пътя към своите мечти и успехи, научете децата как да могат да ги разрешават и да не губят желание да продължат напред. Научете ги, че често грешките могат да бъдат като трамплин, който да ги изстреля напред.

Научете ги да вярват в себе си

Често родителите допускат една основна грешка при възпитанието на децата – сравняват техните постижения с постиженията на другите деца на тяхната възраст. Нещо, което обезверява малките не само докато са деца, но и на по-късен етап от живота им. Научете ги да вярват в себе си, в това, че са добри в постиженията си и че могат да постигнат още по-големи успехи. Ако вие им покажете, че вярвате в тях, тогава и те ще повярват в себе си.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Jen ( преди 10 години )
за колко късна възраст? детето се възпитава още от първия му ден на този свят...но в наши дни родители са все по-нетърпеливи да се занимават с децата, да им обясняват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
4 rate up comment 2 rate down comment
!!!! ( преди 10 години )
predpo4itam da go nau4a da mizli stapka -dve napred , pomaga dosta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време