Семейство

Честит ден на труда!

Честит имен ден и на всички с името Мая!

01.05.2016г. / 07 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Първи май е датата, на която празнуваме Международния ден на труда и работническата солидарност. Датата е и сред официалните празници и у нас. Историята на честването на този празник поставя своето начало през XIX век.

На 1 май 1886 година работническите организации в Чикаго провеждат мащабна национална стачка с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Тогава много от участниците били ранени, а някои от тях загубили и живота си.

Протестите в САЩ биват подкрепени от учредителния конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж и призоваващ за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

Първи май е не само ден на трудещите се и борещите се за справедливост и добри условия на труд, а и ден на революцията и промяната. Празникът се чества в повече от 60 страни по целия свят. По традиция у нас денят е неработен и протича с празнични шествия, мероприятия и забави.

У нас първи май започва да се празнува официално от 1890 г. когато са били организирани и първите чествания по инициатива на Топографското дружество. През 1939 година празникът е въведен официално, а от 1945 г. се чества всяка година.

Датата първи май е специална и защото на нея празнуват имен ден всички, които носят името Мая.

Честит празник!

Коментирай