Семейство

Най-трудните за отказване навици

Не става дума за пушенето!

21.07.2014г. / 17 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Като се заговори за лоши навици, всички се сещат за пушенето, алкохола и наркотиците. Съгласни сме, че те са не само лоши, но и трудни за отказване. Безспорен факт! Но се оказва, че има и още по-трудни за отказване навици, които са хем дразнещи, хем нездравословни, хем понякога не осъзнаваме, че ги извършваме.

Кои са най-трудните за отказване навици?

Похапването

Постоянно се говори за важността на здравословната диета и колко е важно да се откажат вредните храни, сладоледът и чипсът пред телевизора, особено пържените готови храни и сладкишите. Оказва се, че това е много по-трудно постижимо отколкото спирането на цигарите.

Гризането на ноктите

Гризането на ноктите не е просто малка лека закусчица, с която сте свикнали всеки ден. То е психологическо разстройство, което кара мозъка да се съсредоточава върху повтарящото се действие на гризане.

Това поведение е успокояващо и тъй като може да се причисли до някаква степен към зависимостите и обсесиите в лека форма, е много трудно за отказване.

Отлагането

Ще си кажете – та това не е вреден навик! Но всъщност не е така. Например, някои хора не могат да спрат да протакат задълженията си и винаги чакат последния момент, защото под напрежение работят най-добре.

Това обаче е вредно, заради стресовите хормони, които се натрупват в кръвта рязко и в големи количества. Но какво да се прави – природа! Не всички хора могат да се преборят с вредните си навици, още повече ако са психологически или поведенчески.

Ругаене

Когато някой филмов герой псува от екрана може и да е забавно, но ако вие го правите постоянно, не само давате лош пример, но и отвличате вниманието си от съществени неща. Ако карате автомобила си и заради глупава грешка на друг шофьор се разпсувате, това може да коства живота или здравето ви!

За съжаление, ругаенето е много лош навик, който рядко хората отказват, дори след като станат родители. Обикновено си казваме – ще спра да говоря цинизми пред децата, но, уви!

Свързани статии

Надуването на балони от дъвка

Този сладък детски навик се пренася някак неусетно и при възрастните. Все пак надуването на балончета с дъвката си има и своите положителни страни. Доказано е, че успокоява и освобождава от гнева. Много прилича на механизмите, които провокират гризането на нокти.

Изследователите смятат, че този акт облекчава стреса и стимулира умствената пъргавина. Те съветват „страдащите“ от този навик да се опитат да намерят тих начин за справяне с детинското дъвчене на дъвка.

Прекъсването

Животът е пълен с постоянни прекъсвания. Множество звуци и шумове ни заобикалят и прекъсват не само мисълта, но и дейността ни. Същото се отнася и за нетактичните хора, които никога не правят сметка кога е уместно да прекъснат някого.

Лошото е, че това е навик, който много хора осъзнават, но не могат да пречупят. Прекъсването си е вид необходимост, която прекъсващият си умира да извърши, особено в супер неподходящи моменти!

Клюкарстване

Клюкарстването е приятно и забавно! Винаги е интересно да се обсъди облеклото или поведението на някоя колежка. Но не само жените го правят, мъжете също обичат да шушукат, но по различен начин.

Това е начин да повишим собственото си самочувствие. Но навикът е не само трудно преодолим, заради изпитаната наслада от сладкото шушукане, но е и доста грозен, особено ако човекът, когото обсъждате ви чуе.

Коментирай