Семейство

Храни, които ще ви донесат късмет през новата година

Какво трябва да има на новогодишната трапеза, за да бъде годината пълна?

31.12.2014г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимки: thinkstock

Снимки: thinkstock

В полунощ с настъпването на Нова година за всеки започва едно ново начало. Забравяме за миналото и започваме годината изпълнени с повече оптимизъм и надежда за много късмет и любов.

Носим специално бельо, малък талисман или дрехи в червено, защото вярваме, че това е на добро. В много култури и традиции има значение каква храна има на празничната трапеза в новогодишната нощ.

Така например в Испания трябва да има грозде, което в полунощ се консумира по много забавен начин. В следващите редове ще видите още любопитни традиции за късметлийски храни.

Нар

На празничната новогодишна трапеза отделете място и за сочния нар. В Турция се смята, че наровете носят късмет през новата година по много причини. Червеният цвят, който представлява човешкото сърце, означава живот и плодородие. Лечебните свойства на нара представляват здравето. Многото кръгли и сочни семенца представляват изобилие и просперитет във всички аспекти.

Зелени листни зеленчуци

В Южна Америка на новогодишната трапеза задължително се слагат зелени листни зеленчуци като обикновено зеле, къдраво зеле, марули и други. Според традициите тези зеленчуци приличат по цвят на цвета на парите. Ето защо се смята, че колкото повече се хапва от тях на Нова година, толкова по-просперираща и печеливша ще бъде тя.

Торти, кексове и сладкиши с кръгла форма

За всяка Нова година приготвяме и вкусен десерт. На много места по света акцент се поставя върху неговата форма, която трябва да наподобява пръстен. Кръгът се смята за пълнота, завършеност и изобилие.

Така например в Италия, Полша, Унгария, Холандия се приготвят понички, кръгли сладкиши посипани с много захар, плодове, шоколад и пълнени с ябълки, стафиди и ядки.

В някои култури като гръцката е прието да се крие монета или специален малък подарък в сладкиша или празничната торта. На когото се падне парчето с късмета, ще има щастлива нова година.

В Швеция има сходна традиция, но там крият цяла бадемова ядка в специално приготвения оризов пудинг. Тук може да намерите оригинални рецепти за неповторими празнични сладкиши и торти.

Маринована херинга

Нова година в Германия, Полша и скандинавските държави не минава без консумацията на апетитната маринована херинга. Традицията повелява в полунощ всеки да хапне по едно парче от тази риба. Защо херинга?

Защото тя се намира в изобилие в Западна Европа, а сребристият й цвят наподобява този на монетите, което е поличба за бъдещо богатство. Ако сте любители на маринованата риба, не забравяйте за херингата.

Царевичен хляб

На всяка празнична трапеза трябва да има пита или хляб. В Америка особено почитан е царевичният хляб. Защо? Цветът му наподобява този на златото и носи късмет и богатство в дома. В някои семейства за още повече късмет се добавят и ядки към него.

Ястия, приготвени от свинско месо

На почти всяка новогодишна трапеза ще има ястие, приготвено със свинско месо. Според някои поверия прасето символизира богатството, просперитета и напредъка, тъй като животното винаги избутва напред със зурлата си това, което търси.

Освен у нас свинско на нова година консумират и в Куба, Испания, Португалия, Унгария, Австрия, като австрийците са известни също и с това, че поставят за украса на празничната трапеза миниатюрни фигурки на прасета, направени от марципан.

Свързани статии

Бобови растения

Бобовите растения, включително боб, грах, леща, ориз символизират пари, тъй като на външен вид много приличат на монети. В Германия приготвят леща със свинско месо или наденички, както и грахова супа с месо.

В Италия също се приготвя леща с месо. В Бразилия първото хранене за годината е със супа от леща, а в Япония първите дни от новата година се консумира специален сладък черен боб.

Снимки: Thinkstock

Коментирай
Свободно време