Здраве и красота

Как да избегнем преработените продукти?

Които са в основата на много заболявания и влошено здраве

05.12.2014г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Консумацията на здравословна и непреработена храна е много важна предпоставка за предпазването от множество заболявания. За съжаление, днешната хранителна промишленост се е превърнала във всичко друго, но не и в здравословна.

Затова трябва да се научим сами да подбираме продукти, които биха били полезни за здравето ни и да игнорираме преработените храни, пълни с вредни химикали.

Преработените храни имат множество добавки и подобрители, консерванти, аромати, сгъстители, емулгатори и всякакви химикали от този сорт, които са не само калорични, но и ограничават приема ви на нормална пълноценна храна.

Как да се предпазите от вредните преработени храни и химикалите в тях?

Проверявайте описанието на съставките внимателно

Обикновено се фокусираме върху това в продуктите да няма мазнини, захари и излишни калории. Така забравяме за истински вредните съставки и не им обръщаме внимание. Списъкът със съставките е много показателен за това дали храната е преработена.

Ако сте прочели поне 5 съставки, които са ви напълно непознати, значи трябва да оставите този продукт.

Избирайте неопаковани храни

Най-полезният избор са повечето неопаковани храни – пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, пресни билки, месо, риба, ядки без промишлено опаковане. Наблягайте на тези продукти.

Избирайте местни продукти

Най-добре е да избирате храни, които се срещат в нашия район. Доставените от далечни региони продукти често не са пресни, не са узрели по естествен път или са обогатени с химикали, които да ги поддържат свежи за по-дълго.

По същата причина сезонните продукти са по-добрият избор. Така ще сте сигурни, че са пресни.

Избирайте пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са богати на фибри. Чрез тях ще се чувствате сити за по-дълго време и няма да посягате към вредните храни. Заменете всички бели и рафинирани храни с кафяв ориз, киноа, овес и други подобни.

Рафинираните, тоест обработените и пречистени храни съдържат вредни вещества и химически съединения, които вредят на фигурата и здравето ви.

Свързани статии

Гответе храната си сами

Избягвайте купуването на полуфабрикати. Ясно е, че те са претъпкани със съставки, които да позволяват храната да стане по бързия и мързелив начин. Вместо това отделете малко повече време, но сгответе сами храната си и то от цели, сурови и непреработени продукти.

Храната, приготвена в ресторанти за бързо хранене, също е със съмнителен произход. Колкото и да нямате време през деня е важно да не се обръщате към тези храни.

Винаги правете място в чинията си за зеленчуци и плодове

Плодовете и зеленчуците са най-полезните продукти от всички възможни. Затова никога не ги пренебрегвайте и се уверете, че оставяте достатъчно място за тях в порцията си.

Избягвайте продукти, съдържащи глюкозо-фруктозен сироп

Глюкозо-фруктозният сироп се приготвя от бяла захар и е пълен с празни калории. Той е отявлен знак, че храната е преработена и обогатена, тоест натоварена с излишни захари.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
SILENCE ( преди 9 години )
Чудесно написано! Кратко,достъпно и практично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати