Семейство

Неживотински храни, които могат да съдържат животински продукти

Вегетарианци, внимавайте!

16.12.2014г. / 15 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вегетарианците може би няма да се зарадват от факта, за който ще стане дума в този текст, но смятаме, че е важно той да бъде обявен. За съжаление, дори да си мислите, че ядете продукт с неживотински произход, това може да се окаже грешно.

Изненадващо в някои храни, които не предполагат наличие на животински продукти, такива има. Следващият път, когато пазарувате за вегетарианската си трапеза, внимавайте с някои от следните храни!

Плодови сокове

Много опаковани плодови сокове са обогатени с хранителни вещества като омега-3 мастни киселини или витамин D. Омега-3 обикновено се получават от рибеното масло, а витамин D се получава от ланолин – естествено масло, намиращо се в овчата вълна.

Проверявайте внимателно етикетите на вашите сокове.

Червени бонбони

Бонбоните, изкуствено обагрени в червен цвят, обикновено съдържат червен пигмент, наречен кохинил или карминова киселина. Получава се от вид насекоми – Dactylopius coccus, които живеят в различни видове месести растения.

Вписана обикновено като кохинил, карминовата киселина или кармин е извлек от бръмбар и се използва не само за оцветяване на бонбони и сладкиши в червено, но и за оцети, вина и други червени храни и напитки.

Смеси за торта

В магазините вече могат да се намерят полуготови или разтворими смеси за много сладкиши или ястия. В някои готови смеси за торта могат да се срещнат следи от свинска или говежда сланина. Ако сте вегетарианец, просто прескочете този продукт или се уверете за всичките му съставки в списъка.

Свързани статии

Твърди бонбони

Твърдите и смучещите се бонбони имат покритие, което представлява вид смола, секретирана от насекоми от семейство Kerriidae. Използва се за сладкарски глазури, както и в козметиката – лакове за коса, в градинарството – торове и други.

Пармезан

За да се подсири пармезана е необходимо вещество за подпомагане процеса на ферментация. Веществото се нарича сирище и се добива от лигавицата на стомаха на новородени телета.

Сос Уорчестър

Много разновидности на този готов сос съдържат аншоа – вид риба. Затова се уверете, че избраният сос не съдържа следи от риба, ако държите на това.

Ванилов сладолед

Някои видове ванилов сладолед съдържат следи от съставки, извлечени от бобър. Те представляват мускусни аромати, които допълват ваниловото ухание. Веществото е кафява слуз, която бобрите секретират от ануса си, за да маркират територия.

Коментирай