Семейство

Синдром на болната сграда или болестта на офисите

До какво води лошият и застоял въздух в затворените помещения?

09.02.2015г. / 11 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чували ли сте за Синдрома на болната сграда? Ако не сте, ние ще ви запознаем с него, а вие ще осъзнаете, че повечето от вас са застрашени от него в ежедневието си.

Терминът синдром на болната сграда се използва, за да опише ситуации, в които ползвателите на една сграда страдат от мръсния въздух в нея. Лошата циркулация на въздуха в затворените пространства прави въздуха много по-пагубен за здравето, отколкото повечето хора смятат.

Много малко са тези, които осъзнават проблемите, до които води прекарването на дълго време в затворени и зле проветрени пространства.

От какво се предизвиква синдромът на болната сграда?

Най-често причина за поява на този синдром е лошата вентилация на сградите, нарушеното качество на въздуха вследствие неподдържани климатични системи в офисите и сградите, в които работят или се помещават голям брой хора.

Едно проучване на Световната здравна организация сочи, че 63% от случаите на преждевременна смърт в Азия настъпват именно заради лошия въздух в затворените офиси. В проучването се разглежда още ролята на замърсената вода в офисите, мръсният градски въздух, концентрацията на олово във вентилационните шахти и редица други фактори, които сериозно увреждат здравето и водят до хронични заболявания и ранна смърт.

Една от най-големите грешки на служителите в затворените офиси е непроветряването на помещенията. Апелът на всички лекари в превенцията не само на вирусните заболявания, но и на редица други, е да се проветряват често помещенията, особено ако се обитават от повече хора.

Свързани статии

До какви заболявания може да доведе лошият въздух в затворените помещения?

Ежедневното продължително излагане на мръсен въздух води до зачестяване на страданието от вирусни инфекции, хронична умора, главоболие, раздразнителност, астма, астматични пристъпи, стягане в гърдите, затруднено дишане, алергични реакции, сърдечносъдови проблеми, сухота и дразнене в кожата, стомашно-чревни заболявания.

Всяка година се регистрират нови 450 случая с диагноза рак на белия дроб, които имат пряка връзка със застоялия въздух в помещенията.

Непроветрените помещения и микроорганизмите

В помещенията с мръсен и застоял въздух се създават условия за размножаване на микроорганизми, невидими за човешкото око, които обаче се загнездват в нашето тяло и ни вредят.

Запрашаването, влажният въздух, наситен с повече издишан въглероден диоксид, отколкото с кислород е основа за развъждане на плесени, гъбички, спори, мухъл, бактерии, вируси.

Представете си само в каква среда живеете и работите всеки ден! Имайте предвид, че прекарвате между 70 и 80% от времето си на работното място или на затворено пространство въобще!

Коментирай