Семейство

10 навика, с които съсипваме бъбреците си

Без бъбреци за къде сме?

05.03.2015г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нашите бъбреци са едни от органите, без които тялото няма как да живее. Бихме могли да се справим без далак или без апендикс, но без бъбреци, за съжаление, няма как да оцелеем.

През бъбреците се филтрира кръвта, в тях се произвеждат хормони, абсорбират се минерали, произвежда се урина, премахват се токсини от тялото и се неутрализират киселините.

Така че те са едни от най-най-важните органи в тялото ни.

Увреждането или хронично затруднената функция на бъбреците влияе изключително зле на организма. Ако бъбреците са увредени твърде дълго време без да подозирате, това неминуемо ще рефлектира негативно върху цялостното здраве. Затова е важно да се обръща внимание на всяка промяна, свързана с бъбреците.

Заболяванията на бъбреците се наричат още „тихи заболявания“ заради трудно разпознаваемите им симптоми. Ето защо е важно да се грижим за тях и да не правим някои неща, с които им вредим.

Кои са най-лошите навици, с които увреждаме бъбреците си?

1. Не пием достатъчно вода

Най-важната функция на бъбреците е да филтрира кръвта и да премахва токсините и отпадните материали от организма. Когато не пиете достатъчно течности през деня, токсините се натрупват и причиняват сериозни щети на организма.

2. Консумираме много сол

Тялото ни се нуждае от натрий и сол, за да работи правилно. Но количествата, необходими за жизнените процеси, са много малки. Чрез пресоляване на ястията ние поглъщаме твърде големи количества натрий, който затормозява естествените процеси в клетките и причинява задръжка на течности.

Това се отразява зле на бъбреците и с времето те престават да могат нормално да извеждат излишните течности от тялото.

Това води след себе си куп здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност, дори риск от инфаркт или инсулт.

3. Често потискане на урината

Чували ли сте изречението: „Голям човек си, можеш да стискаш!“. Това е толкова погрешно, колкото и да задържите дъха си твърде дълго.

Честото задържане на урина предизвиква нейното обратно навлизане в уринарния тракт, съответно всички отпадни токсични вещества се връщат навътре и могат да предизвикат инфекции.

Количеството урина предизвиква увеличено налягане върху бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност, инконтиненция, камъни в бъбреците.

Свързани статии

4. Прекаляваме със сладкото

Изследванията показват, че хората, които консумират повече сладко са с по-висок риск от поява на белтък в урината. Това е ранен признак за това, че бъбреците не работят както трябва.

5. Допускаме дефицити от витамини и минерали

Яденето на натурална и питателна храна е важно не само за цялостното здраве, но и за бъбреците конкретно. Витамин В6 и магнезий, специално, са много важни за бъбречното здраве.

6. Твърде много животински протеин

Консумацията на протеини е важна, но в определени граници. Ако злоупотребявате с месото и месните продукти, това може да затрудни работата на бъбреците и да доведе до увреждане с времето.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
kokos ( преди 9 години )
3 rate up comment 3 rate down comment
От Редакцията ( преди 9 години )
До hfij: Статията е разделена на две части. В долния й край има бутон, който води към втора страница. На тази втора страница можете да се запознаете с останалите 4 точки от 10-те вредни навика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време