Семейство

Вредно ли е наистина изпукването на кокалчетата?

Как се отразява това на ставите на пръстите?

10.03.2015г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Изпукването на кокалчетата е навик, който много хора имат. Много хора го правят, защото то някак освобождава напрежението в ръцете и облекчава усещането за схванатост. За други пък е просто нещо като нервен тик, който извършват несъзнателно.

Според много мнения, изпукването на кокалчетата е вреден навик, който носи много рискове, най-вече от артрит. Вярно ли е това и има ли все пак някакви ползи от пукането на пръстите?

Защо кокалчетата издават шум при изпукване?

Повечето стави, в това число и тези на пръстите на ръцете, имат малки джобове, пълни със синовиална течност. Тя работи като смазочна течност и амортисьор по време на движение, за да намалява триенето.

Когато изпуквате ставите, тази течност се разпръсква и се издава характерния звук. Налягането в ставата намалява, а движението на костите става без помощта на смазочна течност.

Носи ли пукането на ставите някакви ползи за здравето?

Вероятно повечето хора вярват, че този акт им носи облекчение и затова продължават да го правят. Облекчението обаче е моментно.

Пукането на ставите на пръстите всъщност няма никакви ползи за здравето и движението на ставите. Честото изпукване предизвиква изтъняване на мембраните, обхващащи синовиалната течност, както и разхлабване на сухожилията, отговарящи за движението на пръстите.

Единственото косвено полезно действие от изпукването на кокалчетата е, че облекчава стреса и намалява напрежението. Но тези ползи са по-скоро психически и носят моментно облекчение.

Свързани статии

Води ли изпукването на кокалчетата до артрит?

Това е най-големият аргумент срещу изпукването на ставите на пръстите. Добрата новина е, че науката все още не е доказала напълно това твърдение.

Няма пряка връзка между появата на артрит и изпукването на кокалчетата.

За съжаление, това води до други проблеми със ставите. Проучванията показват, че дългосрочното и често изпукване на ставите уврежда цялостно функцията на ръката. Хората, които пукат кокалчетата си, изпитват болки в ръцете и търпят механични износвания на ставите с времето.

С напредване на възрастта се забелязват и деформации по ръцете.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Катя ( преди 9 години )
Защо наричате "добра" новина това, че науката все още няма отговор на даден въпрос? Дали да не спрем да я (науката) развиваме, та новините взе да са добри занапред?!От редакцията: Молим да ни извините за неточността и за двусмислицата. Няма да я поправяме, но ви благодарим за сигнала. Разбира се, мисълта ни е била, че е добра новина това, че все още няма доказателства че този навик вреди съществено. Естествено, не е добра новина, че науката няма отговор на някой въпрос. А истински добра новина би било, когато науката се изкаже компетентно за нещо хубаво. :-) За съжаление често науката опровергава някои свои предишни що-годе категорични твърдения. Все пак, личното ни мнение, макар да не сме изучавали медицина е, че този навик не е хубаво нещо, и е по-добре да се въздържаме от него, понеже като нищо утре науката ще се изкаже, че е вредно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар