Семейство

Как да преодолеем стреса след отпуск?

Депресия, главоболия, минорно настроение. Познато ли ви е след почивката?

12.08.2015г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Милиони хора по света страдат от проблема „стрес след завръщане от отпуск“. Независимо дали работите мечтаната професия или не, депресията след чудесно прекарана ваканция е почти неизбежна.

Последиците от този вид особен стрес са не само психически, но и физически. Те се проявяват както през летните отпуски, така и през зимните, особено около коледните празници.

Какви са симптомите на стрес след отпуск?

  • Тъга
  • Меланхолия
  • Гняв
  • Безпокойство
  • Умора
  • Главоболие
  • Мускулни болки и схващания
  • Чувства и мисли за предстоящи плащания
  • Тревожност

Как да се справим?

Съберете се с роднини и приятели

Говорете за вашата почивка. Разказвайте, смейте се, преживейте всичко мислено отново. Чрез обсъждането на вашите положителни преживявания карате мозъка и целия организъм да се релаксират и да понесат по-лесно стреса от завръщането към злободневните ангажименти и проблеми.

Спомените

Точно преди да се върнете на работа си спомнете хубавите моменти, които сте имали по време на почивката си. Съживете спомените. Обсъдете още веднъж преживяванията, сложете няколко снимки от почивката на видно място, за да ви радват като минавате покрай тях.

Помислете за следващата почивка

 

Това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Времето минава бързо, особено ако сме много ангажирани. Мисълта за наближаващата следваща ваканция ще ви освежи и отърси от стреса.

Предвидете поне 2 дни за релакс преди връщане на работа

Това е едно от най-важните неща, които трябва да спазите, ако искате да преборите стреса. Връщането на работа на следващия ден след края на почивката ви е най-лошото нещо, което можете да направите. 

Много хора правят именно това, за да спестят дни от оставащия отпуск, но така организмът се стресира допълнително. Още не сте се прибрали и на път за вкъщи ви връхлитат мисли как в хладилника няма нищо, сметките сигурно са пристигнали, трябва да купувате учебни пособия на децата, а парите ви са почти на нула!

За да подредите мислите си, а и задълженията си, оставяйте поне ден-два за релакс преди потапяне в служебните задължения.

Направете нещо за себе си

Отидете на фризьор, разходете се в парка, посетете близкото кино или поспортувайте. Изберете дейност, която ви кара да се чувствате добре. Купете си нещо ново, с което да се върнете на работа. 

Свързани статии

Не насрочвайте важни срещи рано сутрин 

През първия работен ден важните работни срещи не са препоръчителни. Съзнанието ви няма да е напълно адекватно и така ще внесете допълнителен стрес за организма, особено ако трябва да се взимат важни решения.

Поддържайте баланса между личния и професионалния живот

Отделете време за всичките си роли. Не се затрупвайте с работа още веднага. Опитайте се да разпределите равномерно служебното и свободното си лично време. В никакъв случай не допускайте работата да ви погълне.



Поддържайте реалистични очаквания

Подгответе се, че неминуемо ще има трудности. Някои специалисти дори съветват по време на почивката си да не се абстрахирате напълно от работата. С помощта на модерните технологии винаги можете да погледнете нещо, свързано с работата, стига да имате интернет и ако работата ви го позволява.

Снимки: iStock

Коментирай