Семейство

Най-честите грешки на снахите

Влизате в конфронтация твърде бързо

20.09.2015г. / 12 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастливото семейство се гради на здравите връзки не само между съпрузи и деца, но и с по-възрастните родители. Откакто свят светува, съперничеството между снаха и свекърва не спира. Защо се случва така, че по-често има неразбирателство между нас? В конфликта винаги са виновни и двете страни. Ето някои от най-честите грешки, допускани от снахите.

Твърде обидчиви сте

Снахите често се сърдят на свекървите си за неща, които нямат лично отношения към тях. Това сякаш е някакъв ненаписан закон, да се засягаме от всичко, което ни казва свекървата, било то за дома, външния вид, възпитанието на децата, кулинарните ни умения и т. н.

Ето защо не бива да се настройваме предварително, че критиката, препоръката или споделянето на мнение целят да ни обидят.

Влизате в конфронтация твърде бързо

След като вече сме приели твърде лично споделеното от свекървата мнение, веднага сме готови да излезем срещу нея като на война. Всички ние сме различни и е съвсем нормално да не споделяте всеки път едно и също мнение или идеи със свекървата. Ще спечелите, ако покажете уважение, запазите спокойствие и направите така, че вашата идея да надделее.

Очаквате да получите същото внимание, както съпругът ви

Вашата половинка е момчето на мама, не го забравяйте. Не очаквайте свекървата да проявява същата загриженост и интерес към вашата професия например, както към сина си. И не защото не сте достойна или интересна като личност и не защото професията ви е по-малко вълнуваща, а защото майката винаги ще поставя на първо място детето си.

Свързани статии

Не комуникирате

Комуникацията е ключова във всички взаимоотношения, особено в тези със свекървата. Ако установите, че тя ви посещава твърде често, засипва ви със съвети и критики, които не са градивни, не отлагайте разговора. В противен случай това ще се превърне в неин лош навик, а вие ще бъдете манипулираната страна. Не забравяйте да запазите добрия тон.

Не показвате уважение

Поставянето на граници в общуването със свекървата е наложително. Но вашата свекърва е по-вероятно да прояви съобразителност само, когато е уважавана и не е поставена в изолация от семейството. Затова покажете нужното уважение, но и бъдете ясни в изискванията си.

Снимка: istock

Коментирай
10 rate up comment 1 rate down comment
я стига ( преди 8 години )
Грешки, негрешки. Преписано без влагане на мисъл. Грешки! Когато човек е добронамерен към теб независимо от външните прояви ти разбираш, че ти мисли доброто. Но когато те смята, пресмята, ревнува, завижда, държи се като мащеха- колкото и да си съвършен няма да я издържиш. Никой не иска да му тровят живота с негативни емоции. Още повече някой, който се нарича майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар