Семейство

Коремните мазнини – по-опасни от общото затлъстяване?

Изследванията доказват повишения риск от ранна смърт при наличие на коремни мазнини

23.11.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наднорменото тегло е обект на множество изследвания. Здравословното хранене и физическата активност понякога не са достатъчни. Някои хора с нормално тегло имат тлъстини в областта на корема, а това, оказва се, е не по-малък рисков фактор за ранна смърт.

Ново изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine констатира, че коремните мазнини повишават вероятността от преждевременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания при хора с нормално тегло, пише today.com.

Хората с такъв проблем имат същите рискове за здравето като затлъстелите хора, чиито мазнини са разпръснати по цялото тяло.

Това била и най-голямата изненада за изследователите. Те не очаквали рисковете и при двете групи да са идентични. Свикнали сме да смятаме хората с наднормено тегло за най-рисковата група.

Очакванията на учените били, че хората с нормално тегло ще имат по-нисък риск от ранна сърдечносъдова заболеваемост и смърт за разлика от затлъстелите, но резултатите показали друго.

Най-голямата изненада била, че хората с нормален индекс на телесна маса, но с натрупване на мазнини в коремната област, били много по-застрашени от ранна смърт, в сравнение със затлъстелите, които били по-застрашени първо от сърдечносъдови заболявания, а след това от смърт, причинена от усложнения.

Ефектът, който коремните мазнини имат върху здравето се равнява на изпушването на половин до една кутия цигари на ден, смятат учените.

Изследването обхванало повече от 15 хиляди души, а периодът на проследяване бил 14-15 години. На пациентите били проведени редица тестове, включително измерване на обиколката на талията, таза, бедрата, теглото и височината. За този период сред изследваните пациенти имало 3222 смъртни случая.

Защо затлъстял човек ще има по-нисък риск от преждевременна смърт от друг с нормално тегло, но с натрупване на коремни мазнини?

Ръководителят на изследването професор Франциско Лопес-Хименес, директор на катедрата по превантивна кардиология към клиниката Майо смята, че коремните мазнини са особено токсични за организма.

Снимка: iStock

Съвсем различно е да имате мастни натрупвания по която и да е друга част на тялото – бедрата, краката, ръцете, задните части. Те не представляват чак такъв риск за организма. Докато коремните мазнини са показател за заболяване на метаболизма.

Свързани статии

Освен това, много изследвания в областта на превенцията на диабета и метаболитните заболявания констатират, че висцералната мастна тъкан е по-различна от другите мазнини. Веществата от този тип мастни клетки проникват дълбоко в коремната кухина и преминават през дебелото черво и отиват директно към черния дроб, където нанасят огромни щети на здравето.

Коремната област е много тясно свързана с множество метаболитни проблеми, включващи нарушен глюкозен толеранс, ниски нива на HDL или полезен холестерол и високи нива на триглицериди. При хората с подобни страдания обикновено е налице слаба мускулна маса и по-висок процент на мастни отлагания, не само в подкожието, но и в органите.

Решението е строга диета и непрекъсната редовна физическа активност.

Коментирай