Семейство

Най-неочакваните причини за диабет

Какво правите несъзнателно и до какво може да доведе това?

13.01.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Все повече хора страдат от диабет. Начинът ни на живот, храната, която приемаме и липсата на движение са в основата на това страдание на модерния човек от развитите общества.

Но има и някои изненадващи причини, които биха могли да увеличат драстично рисковете за отключване на диабет. Кои са те?

Премахването на кафето

От всякъде слушаме как кафето е вредно и не трябва да се пие повече от една чаша. В случая с диабет обаче не е така. Веществата в кафето спомагат за подобряване на инсулиновата толерантност на клетките като по този начин нивата на захарта се намаляват.

Рискът от поява на диабет тип 2 намалява с около 33%, ако пиете по 2-3 чаши кафе на ден.

Държите пластмасови съдове в микровълновата и хладилника

Вредните пластмаси влияят на метаболизма. Претоплянето на храната в пластмасови съдове оказва влияние върху правилното абсорбиране на глюкозата в кръвта.

Самите пластмасови опаковки на продуктите за бързо приготвяне или полуфабрикатите отделят химикали, свързващи се с повишения риск от диабет тип 2 или инсулинова резистентност.

Не приемате достатъчно витамин D

Как можете да си го набавите? Чрез излагането на приятните слънчеви лъчи, чрез някои хранителни продукти или добавки.

Витамин D има важна роля при хората в преддиабетно състояние, диабет тип 2 и то без значение дали имат наднормено тегло или не. Той помага за производството на инсулин и разпознаването му от клетките в организма, отговарящи за разграждането на глюкозата. По този начин работата на панкреаса се улеснява и се намалява риска от увреждането му.

Диетата ви е бедна на пробиотици

Когато броят на лошите бактерии в тялото на човек се увеличи, рискът от рак също се увеличава. Задачата на пробиотиците е да се борят срещу лошите бактерии и да внасят баланс.

За да има баланс, храносмилането не трябва да е възпрепятствано. А това става благодарение на пробиотиците, които могат да се открият в киселото мляко, киселите зеленчуци и всички онези, обработени чрез някакъв вид ферментация, включително сирената.

Не си лягате рано

Някои хора просто са нощни птици по природа. Но това влияе лошо на производството на мелатонин, а това повишава риска от диабет. Хората, които си лягат много късно имат по-малко време за здрав сън в тъмната част на денонощието, което е пагубно за правилното функциониране на компенсаторните механизми на тялото.

Колкото по-рано си лягате и колкото по-малко светлина има около вас, включително тази от мобилния телефон, толкова по-малък ще е рискът ви от диабет.

Пропускате закуската

Закуската е най-важното хранене за деня. Много хора си мислят, че ако не закусват, няма да напълнеят. Може би това важи за неколцина, но закуската си остава най-важното хранене за деня, което дава тласък на правилното разграждане на хранителните вещества през целия ден.

Освен това закуската ускорява метаболизма, понижава нивата на инсулина и контролира кръвната захар.

Снимки: iStock

Коментирай