Семейство

Защо е важно да вечеряте със семейството си?

Ползите от семейните вечери

19.01.2016г. / 13 04ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Забързаното ежедневие все повече пречи на нормалните семейни порядки и обичаи. Вечерята със семейството е един такъв прекрасен момент, който сплотява и приобщава другите към вашите преживявания през натоварения ден.

За съжаление ни остава все по-малко време за семейни вечери. Изследванията показват, че това е един прекрасен начин да заздравите отношенията с останалите членове на семейството.

Какви ползи има семейната вечеря и защо не трябва да я пропускаме?

Разговорите

По цял ден сте с хора извън семейния ви кръг – колеги, приятели, понякога дори напълно непознати. Ако направите една проста аритметика ще видите, че всъщност времето, което прекарвате с близките си е много по-малко, отколкото с чужди хора.

Кога иначе бихте имали повече време за разговори, ако не на вечеря? Така ще сте в течение на случващото се около членовете на семейството си и връзката ви ще се заздрави.

Възпитателна функция

Семейната вечеря е прекрасен начин да поговорите със семейството си, да разберете как е минал денят на всеки един от тях. Децата научават много интересни неща от родителите си, слушайки за различни случки, преживявания, реакции в определени ситуации и специфики на професиите на своите родители.

Това помага много във възпитателен план. Децата получават умения почти несъзнателно само като слушат разказите на своите родители. Това дори би могло да им помогне в избора на професия по-нататък.

Във възпитателната функция на семейната вечеря влиза и уважението към храната, различаването на полезното от вредното, както и обноските на масата. Когато се храним заедно, можем да изградим всички тези отношения, което е прекрасно.

Снимка: Outnow.ch

Сплотяването и личностното развитие

Вечерята заедно с членовете на семейството носи множество ползи в чисто личностен план за всеки един от нас.

Семейните вечери са традиция, която дава топлота, усещане за сплотеност и сигурност. И всичко това събрано около една маса и вкусно меню.

За някои хора това звучи като отживелица, но всъщност не е така. Вечерята със семейството въздейства върху установяването и спазването на ценности, повишава самочувствието и мотивацията.

За предпочитане е да се храните заедно и то с изключен телевизор. Постарайте се и мобилните ви телефони да са далеч, за да не разсейват приятната обстановка.

Свързани статии

Здравословни ползи

Домашно приготвената храна е в пъти по-вкусна и качествена от набързо купената готова порция от кварталната закусвалня за бързо хранене. Вместо да носите подобни вредни храни в дома си или да се храните на крак преди да се приберете, вечеряйте заедно домашна питателна храна.

Така ще поддържате здравословното си състояние по-високо, а и децата ви ще растат захранени с истинска храна.

Нищо не може да се сравни с топлината на семейното огнище!

Коментирай