Семейство

Какво никога да не купуваме на разпродажба?

Защо точно тези неща не са подходящи за аукционно пазаруване?

04.06.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разпродажбите предлагат идеална възможност да си купим скъпи стоки на изгодна цена. Такава сделка не е за изпускане. Има стоки обаче, които никога не трябва да купуваме на разпродажба. Вижте защо!

Матраци

Матраците са скъпи вещи, за които невинаги имаме достатъчно пари в брой. Колкото по-качествени са, толкова повече цената им скача. В някои случаи дори може да надхвърли 1000 лева за спален размер.

Тази цена е непосилна за много домакинства, затова хората са склонни да купуват матраци на разпродажба. Лошото е обаче, че на ликвидация най-често се пускат матраци, стояли като мостра и многократно изпробвани от хора с мръсни дрехи и пот по кожата си. Това в комбинация с праха и плесените в складовете и магазините носи големи рискове от инфекции, заболявания, алергии, астма и белодробни проблеми.

Повредени консерви

Консервираната храна е много примамлива, защото е удобна, предварително приготвена и е готова за консумация. Консервите издържат дълго – с месеци, дори с години понякога. Ето защо много хора ги предпочитат.

Но на разпродажби трябва да се внимава да не се купят консерви с нащърбена или наранена опаковка. Това крие сериозен риск от навлизане на бактерии и патогени, които биха могли да ви заразят със сериозни инфекции и да предизвикат опасни заболявания, включително ботулизъм.

Сухо мляко за бебета

Не е удачно да купувате адаптирано мляко на разпродажба, защото неговата годност е съмнителна. Обикновено на разпродажба се пускат застояли стоки, чийто срок на годност изтича скоро или е вече изтекъл, когато става дума за явна злоупотреба.

Ако прецените, че ще рискувате да купите такава стока, прочетете добре колко време остава до определения срок на годност. Важно е, за да предпазите бебето си от инфекции и заболявания.

Витамини

Витамините също имат определен срок на годност. Честа практика е да се пускат витамини и хранителни добавки на промоция малко преди срокът им да изтече. Не купувайте такива витамини, защото полезните им качества вече са намалели и няма да имат същия ефект, както ако са купени сравнително скоро след производството им.

Презервативи

Въпреки че презервативите не са хранителен продукт, те също могат да застрашат здравето ви. Материалите, от които са направени кондомите също имат срок на годност, след който те стават негодни за основната им функция – предпазване от полово предавани болести и нежелана бременност.

Не рискувайте презервативите ви да се скъсат. Купувайте само такива на редовна цена.

Свързани статии

Подправки

Подправките губят вкусовите си качества след определен период от време. Добре е да ги сменяте през няколко месеца, тъй като и съхранението им в домашни условия крие риск от замърсяване, буболечки, мухъл и плесени. Но също е важно да не купувате подправки от разпродажби, които и без това са седели по складовете месеци наред преди да наближи изтичането на срока им и да бъдат пуснати в разпродажба.

Грим

С гримът шега не бива. Старите и развалени гримове могат да предизвикат кожни проблеми, хормонален дисбаланс, дори храносмилателни проблеми, ако се използват след изтичане срока на годност.

Когато купувате грим на разпродажба, обърнете внимание на вида на опаковката, на вида на самото средство за гримиране (ако това е възможно) и най-вече на цвета и миризмата. Ако нещо ви се стори съмнително, не купувайте!

Снимки: iStock

Коментирай