Семейство

5 златни правила при възпитанието на децата

Вашето поведение е част от възпитанието на децата

03.09.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш родител е трудна мисия, която изисква гъвкавост в начина на мислене. Историята познава примери за педагози със световна известност, които са доказали ефективността на своите възпитателни методи. В следващите редове споделяме няколко съвета за родители от Антон Макаренко – психолог, педагог и писател. 

Вашето поведение е част от възпитанието на децата

Родителите често забравят, че възпитанието на децата не се свежда само до това, да учат заедно, да разговарят с тях, да ги учат на основни навици и т.н.

Начинът, по който разговаряте с останалите хора, това как се грижите за себе си, с какво се храните, как се отнасяте с вашите приятели или врагове, има огромно значение за процеса наречен възпитание. Вие сте модел за подражание за малките и те копират вашия модел на поведение. 

Бъдете истински

Едно от качествата,  които всеки родител се стреми да възпита в децата си е честността. С нея винаги вървят и положителните или отрицателни емоции. Бъдете истински пред децата, нека вашето настроение съвпада с момента на реалност, на това, което се случва в семейството ви. 

Стремете се да опознаете добре децата си

Това означава да знаете добре техните навици, с кого се срещат, какво правят, как развиват взаимоотношения със своите връстници. 

Децата трябва да знаят как да разпознаят доброто от лошото, трябва да се научат да ви споделят, да се съветват с вас. Ето защо подхода към тяхното опознаване е много важен, защото малките лесно могат да се дистанцират от вас. 

Не бъдете обсебващи

Всеки родител иска да помогне на децата си, но понякога непоисканата помощ се превръща в нещо скучно и досадно. Оставете децата в някои моменти сами да се борят с живота. Научете ги как да се справят  с предизвикателствата, с решаването на сложните ситуации, с трудните избори.

Бъдете до тях, не ги оставяйте да се чувстват объркани или отчаяни. Но, когато ситуация позволява, не решавайте вместо тях, по този начин не им помагате. 

Свързани статии

Внимавайте с похвалите и наказанията

Насърчаването е част от  плана за успешно възпитание на децата. То е необходимо, за да растат уверени в себе си и в това какво, могат да постигнат. Когато успяват да ви зарадват, признанието от ваша страна е най-голяма награда за тях.

Избягвайте да обещавате материални придобивки. От друга страна, внимавайте и в онези моменти, в които децата не са постигнали задоволителни резултати или според вас са се провалили. Наказанието и стресът няма да ги направят по-добри. 

Снимка: istock

По материали от brightside.me

Коментирай