Семейство

Да дариш косата си за онкоболни (видео)

Как може да станете част от една благотворителна кауза

20.03.2017г. / 11 08ч.
Аз жената
Да дариш косата си за онкоболни (видео)

Жени даряват косите си за перуки за онкоболни жени, а други ги изработват безплатно и даряват безвъзмездно. Благородната кауза обединява фризьори, терапевти и перукери. Цените на перуките са между 150 и 1500 лева и не всеки може да си ги позволи, изправен пред тежкото изпитание на болестта.

Малко преди да изпрати 2016-а година, Светлана Младенова чува най-тежката диагноза – рак – на дебелото черво:

„Като ти поставят тази диагноза започваш да мислиш какво, как ще изглеждаш, как ще излезеш, хиляди въпроси ти се въртят. Тогава най-малко мислим за косите си при тежките симптоми, но не е маловажно, защото и на нас... като всяка жена“.

52-годишната жена вече е преминала през една химиотерапия и е загубила част от косата си. А ѝ предстоят още пет, следващата – само след седмица и гледа с надежда към дарената й перука:

„Косата ми... всеки момент ще я подстрижа цялата и ще използвам перуката. Tова не е просто аксесоар, това е отношение от едни добри хора“.

Един от добрите хора, дал надежда на Светлана е Станка. Терапевт в център за грижа за пациенти с онкологични заболявания и отскоро самоук перукер. Как се изработват перуки се научила с помощта на интернет и много четене. Цените им са непосилни за някои от пациентите, затова ги даряват.

„Която пациентка дойде имайки нужда от такава, пробва я и ако се чувства добре... Тогава съм най-щастлива и виждам... пациентката.“

За благородството да надмогнеш суетата и да помогнеш на напълно непознат – разказваме в следващия репортаж.

<iframe frameborder="0" height="360" scrolling="no" src="http://video2.ibg.bg/iframer/104107" width="640"></iframe>

Коментирай