Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... хората от различните раси лъжат по различен начин?

Една любопитна научна констатация

23.06.2017г. / 11 54ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Няма човек, който да не лъже по някакъв повод в живота си. За едни лъжите са ежедневие и начин на живот, за други неприятно обстоятелство, с което им се налага да се справят.

Така или иначе, всеки лъже в даден момент. Хората просто не можем да сме напълно честни, лъжем дори себе си. Но оказва се, че представителите на различните раси лъжат по различен начин.

Това показват резултатите от изследване, публикувано в Royal Society Open Science. Професор Пол Тейлър от Университета в Ланкастър, Обединено кралство, смята, че науката отдавна е наясно, че хората използват специфични промени в езика и изразните средства, когато лъжат.

Изследването, което неговият екип провежда доказва, че се наблюдават не само индивидуални изменения в езика и употребяваните думи, но съществуват и други разлики между различните раси и култури.

Факти, които звучат като лъжа, но са истина

Учените са изследвали представители на европеидната раса, представители на Британските острови, хора, принадлежащи към южноазиатската и африканската етническа група. Всички те трябвало да отговарят на въпроси и да изпълняват задачи в програмата за изследване, наречена „Хвани лъжеца“. По време на провеждането ѝ всеки от участниците трябвало да изказва верни и неверни твърдения.

Изследователите установили, че хората от европеидната раса и представителите на жителите на Острова изключвали местоимението „аз“, когато лъжели. Те си го обясняват със стремежа на човек да се дистанцира от лъжата, която изрича.

5 лъжи, които е OK да изричате във връзката

За разлика от тях африканците и южноазиатците пък засилвали употребата на „аз“ в твърденията си, за да подчертаят истинността на лъжата, която изричат. Те се стремели всячески да убедят слушателите в това, че казват истината, когато всъщност лъжат.

Различия били установени и в подробностите, които хората от различните раси давали по време на изричането на лъжи. Целта на това подсъзнателно изменение е да убедят събеседниците си във възприеманата информация.

„Резултатите показват, че лингвистичните знаци за измама не се проявяват последователно във всички различни култури. Те зависят от културните различия и социалните норми в различните страни и региони“, смята професор Тейлър, цитиран от indiatimes.com.

Голямо влияние оказват и културните схващания за това кога е редно да казваме истината и кога да излъжем. Често пъти хората разчитат сами на собствения си опит при формирането на понятие за лъжа и истинност.

Коментирай